Уникален манекен пресъздава усещанията на хирург по време на операция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:32 / 26.05.2022
603
Манекенът Адам, който пресъздава термофизиологията на мъжа, ще помага за подобряване на работната среда. Той ще се намира в една от новите лаборатории в Техническия университет - София. С помощта на топлинна камера учените в нея ще могат да изследват как температурата в офиса и липсата на кислород влияят на работата и да правят предложения за подобряването й.

Адам е единственият подобен манекен в България. Той симулира стандартна мъжка фигура - 176 см, и имитира 70-килограмов мъж. "Адам е заместител на човека в среди, в които човек би стоял трудно неподвижен дълго време или може да има условия на съдържанието на въздуха, които не са най-добри за човека“, обясни пред "Телеграф“ ръководителят на лабораторията проф. Радостина Ангелова. Тя допълни, че тъй като в някои ситуации полът на човека не е без значение и има разлика между термофизиологията и формите на мъжа и жената, скоро очакват да пристигне и Ева.

В лабораторията ще бъде изградена и уникална за България топлинна камера, която да проследява тези процеси. "Самата топлинна камера би могла да осигури такива условия на околната среда, които в нормални ситуации се появяват рядко или не са безопасни за хората“, обясни проф. Ангелова.

С камерата и манекените учените могат да изследват влиянието на температурата при извършването на определени дейности. 

"Може да имитираме как се чувства хирург по време на 8-часова сърдечно-съдова операция при температура над 30º под лампите. Да видим какво се случва с него, без да мъчим хирурга и да правим тези измервания с него“, даде за пример проф. Ангелова. Тя обясни, че една от задачите на лабораторията е да охарактеризира вътрешната среда от гледна точка на човешкото здраве, комфорт и работоспособност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).