Украинци и казахи броят до 100 хил. евро за дом край морето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:49 / 10.10.2013
559
Купувачи от Украйна, Беларус и Казахстан проявяват все по-голям интерес към българския пазар на ваканционни имоти. Това се дължи на проруските настроения в тези държави. В резултат гражданите от тези страни вече следват предпочитанията на руснаците при покупка на ваканционни имоти. Положителното е, че те обикновено имат значително по-високи бюджети от средните за пазара у нас и заделят между 80 хил. и 100 хил. евро за покупка на дом край морето в България, показва анализ на инвестиционната компания Green Life.

Според експертите интересът на купувачите от тези държави ще се задържи. Руснаците също продължават да сключват сделки за жилища в морските ни курорти. Например през летния сезон са били отчетени с около 16% повече запитвания, в сравнение с първите месеци на 2013 г. В резултат реално сключените сделки също нарастват. "Повишението е около 10%, като очакваме то да се запази и на годишна база. Средният бюджет на купувачите остава около 50 000 евро", обясни Теофил Петров, изпълнителен директор в компанията. Според него клиентите най-често търсят едностайно жилище, подходящо за целогодишно живеене. Освен това руснаците се интересуват колко от близките им са избрали същото населено място и близо ли е то до морето. Друг фактор при избора на имот е отношението на местните власти към руските граждани и желанието им да живеят постоянно в региона и да развиват бизнес там.

"За няколко години пазарът у нас стана по-масов - привлича голям брой клиенти, които не купуват луксозни, а достъпни имоти", коментира Петров. Според него пазарът се радва на стабилност, защото мотивите за сделките не са моментни, а са свързани с нуждата от промяна на местоживеенето. В момента около 70% от купувачите търсят имоти за целогодишно ползване. Около 30 на сто от клиентите предпочитат големите градове, но по-голямата част избират да се обособят в общности в по-малките селища по Черноморието.

Експертите очакват също, че до края на годината много чуждестранни купувачи ще се пренасочат от големите градове към населени места като Созопол и Поморие. От данните на компанията става ясно още, че чужденците могат да се възползват от изгодни оферти при покупката на дом край морето. Цените на ваканционните имоти са се понижили с около 4 на сто.

Петров обясни още, че руснаците, които идват да живеят в България, могат да се разделят на две групи. Едната обхваща пенсионерите, обикновено над 60-годишна възраст, които търсят предимно спокойствие. Другите са по-млади семейства с деца, които решават да се преместят у нас. Обикновено те отварят малки магазини и ресторанти и дори вече осигуряват значителна част от работните места в съответното населено място.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).