От създаването си преди четири години досега във фермата бяха направени няколко модернизации, които да подобрят качеството на месото на барамунди и да запазят преснотата на рибата. Умъртвяването й например се прави по хуманен начин- чрез охлаждане, за да не е подложена рибата на стрес. Така месото запазва изцяло уникалния си деликатесен вкус, разказа ръководителката на проекта Зорница Караманова.
Не без значение са и фуражите, които се използват. За фермата на "Атлантик" те се доставят от Испания. Фирмата, с която работи Бургас, е един от световните производители на храни за риби. С подобни фуражни смески се отглеждат и други екзотични и деликатесни риби в акваферми като писия и калкан.
Зарибителният материал пък пристига от водещи фирми в тази сфера от Израел. Малките рибки се доставят до фермата в морския ни град в специални контейнери.
До търговската мрежа у нас пък рибата се доставя по заявени количества. Така клиентите могат да бъдат сигурни в преснотата й. Освен това барамунди се продава единствено и само в охладен вид, без да се замразява и това е по настояване на фермата на "Атлантик", за да не се губи от качеството й. Барамунди постепенно започна да се предлага на все повече места на нашия пазар. Неотдавна няколко вериги големи вериги магазини поставиха щандове за прясна риба, освен фризерите за замразена.
При стартирането на пилотния проект за аквафермата в Бургас тя бе втората такава в Европа. Сега вече са 3 на брой. Тази в Бургас обаче е единствената в страната.
За проекта Караманова разказа, че първоначалната инвестиция е била собствена. "През 2008 година кандидатствахме по програма за осигуряване на допълнително оборудване, както и за създаване на работни места във ферма. По програмата "Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта" обучихме 11 служители на фирмата и 15 безработни лица от бюрото по труда.
Те бяха обучени да оперират с ежедневните задължения във фермата, които включват всичко свързано с храненето на рибите, съблюдаване качеството на водата и на всички стойности, които се контролират в рециркулационните системи, в които рибата се отглежда при строго контролирани параметри, както и на всичко свързано с контрол качеството на водата и здравословното състояние на рибите", обясни Караманова.
Освен европейски средства за обучение на персонал и безработни от фирмата са вложили и европейски средства по програма ФАР за доокомплектоване на самата система и специфично оборудване и биофилтри за биологично филтриране на отпадъчните продукти и басейни за отглеждане на рибата.
Интерес към рибата барамунди проявяват и търговци от Румъния и Сърбия. Фермата представи продукцията си на международно специализирано изложение в Брюксел.
Караманова каза, че аквафермите са бъдещето в този бранш, тъй като тенденцията в световен мащаб е за намаляване на риболовните усилия. Затова има и поощряващи европейски програми за такива проекти. Прави се с цел да се опази световният ресурс и затова усилията се пренасочват към егологични производства, добави още Зорница Караманова.