Учениците ще могат да учат задочно след завършен 10-и клас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:23 / 21.03.2011
824
Задочна форма на обучение ще могат да запишат учениците след завършен 10-и клас. Това предвижда част от концепцията на проектозакона за училищното образование, съобщи вчера съветникът в просветното министерство Асен Александров по време на семинар за образованието, организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ.

В новата структура на училищата гимназиалният етап ще се раздели на две части. Първият ще се покрива след завършен 10-и клас. Тогава ще има национално външно оценяване, а учениците ще получат сертификат за първа гимназиална степен, обясни Асен Александров.

С този документ ученикът ще има право да избира дали веднага да продължи в по-горен клас, или да прекъсне за няколко години и да поработи

Ако реши, може да се запише задочно или редовно в специализирана паралелка само за 11-и и 12-и клас. През последните 2 години в училището ще има само няколко профилиращи предмета. С тях в общообразователните училища ще подготвят за прием в университет, а в техникумите ученикът ще получи професионални умения.

Разтварянето на образователната система след 10-и клас обаче няма да важи за някои елитни езикови и математически гимназии. Те ще ръководят възпитаниците си, както досега - плътно от 8-и до 12-и клас. Ако пък някой реши да се прехвърли след 10-и клас в тях, ще трябва да докаже перфектни познания с тежки приравнителни изпити, каквито са правилата и в момента, обясни Асен Александров.

Той подчерта, че от двустепенната форма на обучение ще се възползват най-вече училищата в малките градове и села, както и школата с недостиг на ученици. Министерството на образованието ще даде право на сегашните училища до 8-и клас да обучават учениците си до 10-и клас. Така няма да се налага родителите да пращат децата си в големия град още на 14 години, както се прави в момента.

От друга страна, новата гимназиална система цели да покрие конституционното задължение на държавата да се грижи за децата до 16-годишна възраст. Същевременно ще се намали и отпадането на учениците, които нямат стимул да продължат след 8-и клас.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
Ще плащаме ли повече в ски курортите ни?
Млада жена се нуждае от нашата помощ, за да се излекува
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
Дървеници нахапаха жена във влак на БДЖ
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).