Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Търсят сиренето в шопската салата по хотелите на морето
Автор: Екип Burgas24.bg 12:02 / 22.06.2012Коментари (1)1352
©
Хотелиерите по Българското Черноморие пропищяха от боядисани дини. Те се видели в чудо, докато разберат от какво са червените петна по покривките, които не излизат с никакъв перилен препарат. След дълго и упорито разследване се оказало, че зацапването не е от набедения първоначално кетчуп, а от диня, която туристите похапвали.

"Предполагаме, че са били обработвани с някакви бои, но не ми се мисли какво всъщност има в тези дини", коментира председателят на съюза на собствениците на Слънчев бряг Елена Иванова. Тя препоръча на представителите на Българската агенция по безопасност на храните, които вчера се срещнаха във Варна с туристическия бранш, вместо със звездите на хотелите и ол инклузива, да обърнат по-голямо внимание на това какви плодове и зеленчуци се предлагат на пазара в България.

Преди дни купих розови домати, които бяха представени за български, но не мога да опиша на какво миришеха, подкрепи я и Тодор Янакиев от съюза на хотелиерите и ресторантьорите. Плодовете може и да разполагат със сертификати за произход, но това не гарантира, че те са наистина български, коментираха от бранша. Те настояха Агенцията по храните да упражнява по-стриктен контрол именно върху този сектор, за да се знае с какво се хранят не само чуждите туристи, но и българските.

Председателят на съюза на хотелиерите на Златни пясъци Георги Щерев пък остро разкритикува агенцията, че слага черно петно върху всички представители на туристическия бранш, без да отчита грешките на един-двама. "Вие в момента правите такава сериозна услуга на конкуренцията. Правите им реклама. Миналата година правихте това, сега - също", заяви Щерев. Той добави, че срещи с бранша от агенцията е трябвало да направят преди старта на сезона, а не в разгара му. Той подчерта, че България е безопасна дестинация.

Искат контрол и в магазинчетата

Не само големите хотели, а и малките магазинчета да се контролират по-сериозно от Българската агенция за безопасност на храните, поиска браншът. Представителите му подчертаха, че при инцидент с отровени хора всички се обръщат и нападат тях, а няма как да се докаже дали всъщност туристът не е ял нещо развалено, купено от обект извън хотела им. В момента дори и една вафла да си купил от магазинче в курортите, няма как да си сигурен, че срокът й на годност не е изтекъл. Тези обекти работят само по 3 месеца в годината и всичко, което остане непродадено от настоящия сезон, се складира и предлага през следващия, отбеляза Елена Иванова от съюза на собствениците на Слънчев бряг. Никой от нас няма интерес да отрови клиентите си, имаме интерес те да са доволни, настояваха от бранша. Те бяха подкрепени от туроператорите, които подчертаха, че чуждестранните компании имат наети цели екипи от специалисти, които се занимават само с това да проверяват какви са условията в хотелите и отговарят ли те на всички изисквания.

Според зам. изпълнителния директор на БАБХ д-р Венцислава Тасева проблем в големите хотели има предимно с дисциплината и хигиената на персонала. По думите й готвачката в комплекс край Варна, където се отровиха над 20 деца на детски лагер, е била с видими ранички по ръцете. Собственикът е купил ръкавици и маски за персонала, но никой не ги ползва, коментираха от контролното ведомство. Представителите му добавиха, че предстои да направят промени в Наредбата за детското хранене, като задължително включат в обхвата й и туристическия бранш, който да се ръководи по нея при настаняване на организирани групи деца. Шефката на варненската дирекция д-р Живка Манева пък поиска от хотелиерите, преди да приемат малчуганите на лагер, да се обаждат във ведомството, за да им направят проверка имат ли условия да ги хранят и да им дадат предписания как да става това.

Търсят сиренето в шопската салата

Основен акцент в дейността на БАБХ това лято ще е да търси сиренето в шопската салата. Това предупреди хотелиери и ресторантьори зам.-изпълнителният директор д-р Венцислава Тасева. Тя размаха пръст, че няма да се толерира вместо оригиналното българско сирене в салатата да се слагат разни заместители с растителни мазнини.

Безкомпромисни освен към качеството на сиренето от БАБХ ще бъдат това лято и към разносната търговия по плажа. "В България винаги е било регламентирано със закон, че храни се продават само в обекти, но досега нямаше контрол за това. Сега ще сложим точка на това, защото никой не знае кой, къде и как е приготвил тази храна", заяви д-р Тасева. Това обаче предизвика само силен скептицизъм у хотелиерите, че контролните органи ще успеят да се справят с мургавите търговци. Те веднага разбират кога сте тръгнали на проверки и добре се крият. Всеки ден го виждаме, заяви хотелиерка. Председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Лефтеров пък разказа, че лично наблюдавал как мургавелковци хвърлят в храстите тави с палачинки. Тях ги налазват мравките, но предприемчивите роми го отупвали, изтръсквали и впоследствие продавали една по една на плажа.

Според председателя на туроператорите Джани Шарков единственият шанс е до проверяващите да вървят полицаи по бански и както едно време - кренвиршите първо в пясъка и после в кофата.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.06.2012 г.
0
 
 
Вършат нешо което не им е работата. е*аси накалинчената БАБХ , пълно с кухи ветери.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: