Искат контрол и в магазинчетата
Не само големите хотели, а и малките магазинчета да се контролират по-сериозно от Българската агенция за безопасност на храните, поиска браншът. Представителите му подчертаха, че при инцидент с отровени хора всички се обръщат и нападат тях, а няма как да се докаже дали всъщност туристът не е ял нещо развалено, купено от обект извън хотела им. В момента дори и една вафла да си купил от магазинче в курортите, няма как да си сигурен, че срокът й на годност не е изтекъл. Тези обекти работят само по 3 месеца в годината и всичко, което остане непродадено от настоящия сезон, се складира и предлага през следващия, отбеляза Елена Иванова от съюза на собствениците на Слънчев бряг. Никой от нас няма интерес да отрови клиентите си, имаме интерес те да са доволни, настояваха от бранша. Те бяха подкрепени от туроператорите, които подчертаха, че чуждестранните компании имат наети цели екипи от специалисти, които се занимават само с това да проверяват какви са условията в хотелите и отговарят ли те на всички изисквания.
Според зам. изпълнителния директор на БАБХ д-р Венцислава Тасева проблем в големите хотели има предимно с дисциплината и хигиената на персонала. По думите й готвачката в комплекс край Варна, където се отровиха над 20 деца на детски лагер, е била с видими ранички по ръцете. Собственикът е купил ръкавици и маски за персонала, но никой не ги ползва, коментираха от контролното ведомство. Представителите му добавиха, че предстои да направят промени в Наредбата за детското хранене, като задължително включат в обхвата й и туристическия бранш, който да се ръководи по нея при настаняване на организирани групи деца. Шефката на варненската дирекция д-р Живка Манева пък поиска от хотелиерите, преди да приемат малчуганите на лагер, да се обаждат във ведомството, за да им направят проверка имат ли условия да ги хранят и да им дадат предписания как да става това.
Търсят сиренето в шопската салата
Основен акцент в дейността на БАБХ това лято ще е да търси сиренето в шопската салата. Това предупреди хотелиери и ресторантьори зам.-изпълнителният директор д-р Венцислава Тасева. Тя размаха пръст, че няма да се толерира вместо оригиналното българско сирене в салатата да се слагат разни заместители с растителни мазнини.
Безкомпромисни освен към качеството на сиренето от БАБХ ще бъдат това лято и към разносната търговия по плажа. "В България винаги е било регламентирано със закон, че храни се продават само в обекти, но досега нямаше контрол за това. Сега ще сложим точка на това, защото никой не знае кой, къде и как е приготвил тази храна", заяви д-р Тасева. Това обаче предизвика само силен скептицизъм у хотелиерите, че контролните органи ще успеят да се справят с мургавите търговци. Те веднага разбират кога сте тръгнали на проверки и добре се крият. Всеки ден го виждаме, заяви хотелиерка. Председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Лефтеров пък разказа, че лично наблюдавал как мургавелковци хвърлят в храстите тави с палачинки. Тях ги налазват мравките, но предприемчивите роми го отупвали, изтръсквали и впоследствие продавали една по една на плажа.
Според председателя на туроператорите Джани Шарков единственият шанс е до проверяващите да вървят полицаи по бански и както едно време - кренвиршите първо в пясъка и после в кофата.
Източник: в. Народно дело