Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Туристическият бранш готви нова застраховка "Финансов риск"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:29 / 05.09.2012Коментари (0)521
© Burgas24.bg
Туристическият бранш обмисля да се защити срещу честите фалити и непредвидимото поведение на руските туроператори с нова застраховка - "Финансов риск". Това съобщи Донка Соколова, председател на УС на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Тя заяви, че само от фалита на най-големия руски туроператор "Капитал турс" нашите туристически компании са понесли загуби от над 3 млн. евро. Сред тях е обявилата фалит "Бългериън ВИП турс", която ще може да получи парите си едва след като се произнесе руският съд.

По думите на зам.-министъра на икономиката Иво Маринов процедурата в Русия е дълга и може да отнеме няколко месеца.

Самото руско законодателство предвижда, че когато туристите станат жертва на несъстоятелност на своята изпращаща компания, те трябва да платят още веднъж пакета си вече на посрещащата страна, в случая на българския хотелиер, и после да си търсят парите по съдебен път, макар всеки от тях да пътува със задължителна за това застраховка.

Маринов обясни, че му предстои работна среща в Русия след седмица и тези въпроси също ще бъдат обсъдени, като най-вероятно руското законодателство ще се промени в интерес и на туристите и на компаниите в другите държави, които изпадат в тежък финансов колапс, когато руският им партньор фалира.

Зам.-министърът каза, че фалитът на един от водещите полски туроператори наскоро е оставил с неплатени пакети у нас 350 техни туристи, но добре работещото законодателство на Полша е позволило не само хората да изкарат добре ваканциите си, но много от тях дори не са научили, че е възникнал проблем.

Донка Соколова уточни, че добавянето на застраховка "финансов риск" ще стане много привлекателно за бранша, а когато не настъпи застрахователното събитие, туроператорите получават обратно процент от премията. По тези предложения тепърва ще се провеждат срещи и преговори, защото финансовата нестабилност на много туроператори в Русия може да стагнира този пазар точно в момент, когато условията за разработване на този пазар на отлични, каза още Соколова.

Според други туроператори тези събития ще накарат руските туристи с шенгенски визи вече да не минават през услугите на свой туроператор, а да си правят директни резервации на интернет страниците на съответните хотели в България. Макар новият закон за туризма още да не е приет и все още да не съществуват законово разписани правила за този вид резервации, пазарът сам запълни тази ниша. Някои от големите хотелски комплекси са направили възможно и разплащане през сайтовете си, но по-голямата част от нашите хотелиери са подписали договори със световни резервационни сайтове, където най-често туристите търсят изгодни оферти.

От България вече си тръгват 45 туристи на последно фалиралата руска "Чери тур", а общият брой техни посетители у нас е 150. Бройката им не е толкова голяма, че да доведе до фалит на нашите две компании, които са работили с тази фирма, коментира Маринов. Той бе категоричен, че нито един от туристите няма да плаща два пъти почивката си, а българските фирми ще искат пари само от тези клиенти на "Чери тур", които все още не са тръгнали за нашата страна. Така самите туристи ще могат да решат дали да платят и да дойдат, или само да предявят иск към застрахователя за вече платената сума.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 7
04.09.2012 »
04.09.2012 »
03.09.2012 »
03.09.2012 »
26.08.2012 »
24.08.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: