Тровят ни със стари храни! Не яжте, ако пакетираната закуска е запотена, започва да мухлясва
Собственици на заведения и магазини ни тровят със стари закуски. За да не изхвърлят непродадените стоки от предния ден, те често ги претоплят и се опитват да ги пробутат на следващия ден, рекламирайки ги като пресни и току-що направени.
Често обаче в тях са започнали процеси, които могат да създадат проблем на човека, който ги консумира.
"Имахме случай на натравяне с кренвиршка, в която бяха започнали процеси по разваляне, които бяха видими още при първа хапка.
Тук проблемът е, че такъв тип обекти рядко попадат под удара на проверките на РЗИ и БАБХ, защото те проверяват входящата документация на колбасите и самото тесто, а не самата продукция“, заявява пред вестник "Телеграф“ д-р Андрей Велчев – председател на Сдружението за достъпна и качествена храна, и добави, че един от случаите е от Дупница, където ОДБХ-Кюстендил не е дал предписания, а директно е издал актове, защото това засяга здравето на хората.
Оказва се, че може да се причини натравяне, наподобяващо на такова с гъби, ако в пицата или закуската освен колбас има и някакъв сос, гарниран с гъби.
"Може да има симптоми на натравяне с гъби, но те не са същите.
При комбинацията между лютеница, кисели краставици и гъби протичат процеси, които могат да доведат до реакции, които не всеки организъм може да приеме“, коментира той и добавя, че ако пакетирана закуска е била запотена, не е желателно да я ядем, тъй като започва да мухлясва.
Председателят коментира, че за него е лош знак изчезването на практиката непродадените стоки към края на работния ден да не се пускат с отстъпка от редовната цена, което води до това да няма застояли и стари храни, които да се пробутват на следващия ден като пресни.