Традиционни рецепти за козунак от различни краища на света

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:12 / 29.04.2021
1427
Козунакът е празничен сладкиш, който традиционно се приготвя за Великден. Всеки един от традиционните козунаци се отличава със свой характерен и неподражаем вкус. Ето няколко традиционни рецепти за козунак от различни краища на света. 

Италиански козунак "Панетоне"

Първоначално този великолепен козунак бил известен единствено като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започнал да се приготвя и за великденските празници.

Продукти:

50 г тъмни стафиди

50 г светли стафиди

40 г прясна мая

700 г брашно

1 ч.л. сол

140 г захар

4 яйца

4 жълтъка

2 ванилии

сокът от 2 лимона

400 г масло

100 г захарни портокалови кори

150 г бадеми

Приготвяне:

Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса.

Гръцки козунак "Цуреки"

Продукти:

50 г прясна мая

2 ч.ч. прясно мляко

8 ч.ч. пресято брашно

1 1/3 ч.ч. захар

1 ч.ч. смлени бадеми

1 ч.л. сол

настърганата кора на 1 портокал

2 с.л. смлян анасон

¼ ч.ч. зехтин

5 яйца

1 жълтък

 

Приготвяне:

Размийте маята в затопленото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и ¼ ч.ч. захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата, сипете закваската, зехтина и разбитите яйца. Замесвайте тестото от центъра към краищата. Месете, докато тестото стане гладко и не лепне. Покрийте с кърпа и го сложете на топло за 2 часа. Намажете с разбит с мляко жълтък и поръсете с нарязани бадеми. Изпечете в загрята на 190 градуса фурна.

Руски козунак "Кулич



Продукти:

50 г мая

1 ½ ч.ч. прясно мляко

5 ½ ч.ч. брашно

10 жълтъка

1 ч.ч. захар

1 к.л. сол

1 ч.ч. краве масло

25 мл коняк

3 ч.л. ванилова захар

3 ч.л. настъргана лимонова кора

½ ч.ч. стафиди

25 г сушени плодове

Приготвяне:

Размийте маята в топлото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и я оставете да шупне. Разбийте жълтъците със захарта и солта, добавете маята, 4 ½ брашно и сипвайте по малко разтопено масло. Месете, докато тестото спре да лепне. Добавете коняка, лимоновата кора, ваниловата захар и оставете да втаса. Сложете в него ½ от стафидите и сушените плодове, оваляни в брашно и отново оставете да втаса. Разсипете тестото в цилиндрични форми за печене, като заеме ½ от обема си. Поръсете с останалите сушени плодове и отново оставете да втаса. Намажете с жълтък и печете в гореща фурна около 45 минути.

Виж коментарите (0)

Още по темата (38):
13.05.2021 Над тон негодна храна е унищожена около Великденските празници
12.05.2021 Близо 20 хил. българи са посрещнали Великден в Гърция
11.05.2021 Нарушенията при следвеликденските "разпродажби" продължават
09.05.2021 Хиляди тръгват на път след почивните дни, очаква се интензивен трафик
09.05.2021 Днес е Томина неделя
06.05.2021 НАЗП: Ето как големи магазини хитруват с промоциите
Още новини от Национални новини:
Десетки работници на Енергото напускат - цели области могат да ос...
Луций Цезар или Гай Цезар? Разкрита е самоличността на статуята, ...
Андрей Райчев: В парламента има жалки усилия на оцеляващи хора да...
Meteo Balkans пусна пълна прогноза за времето за декември, снегът...
Кузман Илиев: Много важни се помислиха тези в парламента
На 76 години си отиде конституционният съдия Благовест Пунев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).