Традиционен български събор се провежда в германски град

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
10:08 / 18.05.2024
1303
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен“ в германския град Мюнстер днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Съборът, който е под патронажа на вицепрезидента, се организира от Българско културно сдружение "Малката България“ и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. Съборът популяризира българската култура и традиции. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с представители на местната власт и на българската общност, информират от прессекретариата.

Традиционният български събор "Нишка от корен“ ще се състои на 18 и 19 май в германския град.

"Поради засиления интерес към събитието тази година то ще се проведе в два поредни дни 18 и 19 май, като през първия ден ще бъде отворен за всички посетители (без такса вход) и ще започне в 17:00 часа, и ще продължи до 22:00 часа в общинската зала "Хилтруп“. През втория ден съборът ще бъде на открито от 11:00 часа в музея на занаятите "Мюленхоф“, където се провежда обикновено. Присъствието там е с вход според определените такси на музея“, посочват от сдружение "Малката България“.

В програмата за двата дни ще участват общо 17 танцови групи, както и официалните гости - представителна група от 11 танцьори, певци и музиканти от Ансамбъл "Пирин“. Към тях извън индивидуалните си участия през двата дни ще имат привилегията да се включат и малките изпълнители 10-годишният Максимилиян Митев (гайда) от Папенбург и 9-годишната Магдалена Стефанов (певица) от Менде, добавят организаторите.

Почетни гости на "Нишка от корен“ 2024 г. ще бъдат още и Григор Порожанов - извънреден и пълномощен посланик на България в Германия; Диана Попова - генерален консул на България и ръководител на мисията във Франфуркт на Майн, Германия; Вернер Йостмайер - почетен консул на България за Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия; Ангела Щелер, представляваща Маркус Леве, кмет на гр. Мюнстер; Мария Салинас - председател на Интеграционния съвет на гр. Мюнстер; Сузане Йостамелинг от Общински интеграционен център, гр. Мюнстер.

Съборът се организира с подкрепата на Министерството на културата на България и Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).