"Тошиба" изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
16:48 / 11.12.2013
713
Правителството одобри доклад на министъра на икономиката и енергетиката за предприемане на действия за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

В решението на кабинета се предвижда министърът на икономиката и енергетиката да разреши на "Български енергиен холдинг" ЕАД да преговаря с "Тошиба Корпорейшън" за сключване на споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проект за изграждане на нова ядрена мощност в съществуващата българска АЕЦ с технология "реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на "Уестингхаус Електрик Къмпани". 

На министъра беше възложено да организира, координира и контролира провеждането на преговори за структуриране и финансиране на проекта.

Днешното правителствено решение е в изпълнение на решение на МС от 11 април 2012 г. (т. 28 от Протокол №14), с което е дадено принципно съгласие по чл. 45, ал. 1 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия да се предприемат действия, необходими за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Със същото решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма е възложено да внесе в МС два доклада - по чл. 45, ал. 2 от ЗБИЯЕ и относно правно организационната форма за осъществяването на проекта.

В изпълнение на решението от 11 април 2012 г. е създадено дъщерно дружество на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, с предмет на дейност проектиране, лицензиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност на площадката на централата. БЕХ, АЕЦ "Козлодуй" и "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" са организирали съответните стъпки и процедури, подготвящи вземането на решение по същество от МС по чл. 45 от ЗБИЯЕ за изграждане на новата ядрена мощност.

Постигането на оптимално изгодни за българската държава условия и осигуряване на диверсификацията на енергийната система при изграждането на мощността би било възможно, ако в периода до вземането на решение се проведат преговори със стратегически инвеститор. Мотивите за стартиране на преговори са заявеният от "Тошиба Корпорейшън" инвеститорски интерес, както и препоръката, направена в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", новите мощности да бъдат изградени с технологията АР 1000 заради решаване на въпросите с безопасността.

АР 1000 е първият проект, в който системите за безопасност са изцяло пасивни и не разчитат на външно електрозахранване в случай на авария. Активната зона може да се охлажда нормално за по-продължителен период от време, благодарение на използването на тези пасивни системи. Те действат по силата на природните закони и не е необходима намеса на персонала, като се свежда до минимум рискът от човешка грешка. АР 1000 е напълно лицензиран в страната-производител. Мощността му - между 1000 и 1200 мегавата, отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа.

Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).