Токът поскъпва с 1,5% от юли

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
09:07 / 09.02.2011
910
От 1 юли тази година цената на тока ще се повиши с около процент и половина. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Очакваното повишение е необходимо поради нарастващите разходи на трите електроразпределителни дружества за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници. Според него само заради отразяването на тези разходи цената на електроенергията би се повишила с около 1,5 процента.

Той отбеляза още, че цената на тока е променлива, формираща се от много фактори, сред които и отчетената в страната инфлация. Все още обаче не са постъпили заявления от трите дружества с искане за нови цени, посочи шефът на държавния енергиен регулатор. Дружествата по веригата - производствени централи, НЕК, също още не са представили данни и заявления в ДКЕВР какви цени биха поискали от 1 юли, каза Семерджиев.

Отсега обаче е ясно, че са въведени в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност, коментира той. От трите електроразпределителни дружества единствено ЕВН е изпълнило в пълен обем инвестиционната си програма за 2010 г., съобщи Семерджиев.

ЧЕЗ имат малко неизпълнение, а при Е.ОН неизпълнението на инвестициите е най-голямо. Към 1 юли 2010 г. във връзка с ценовия период ще направим справка как се изпълняват инвестиционните разходи и има предвидени механизми в ценовото регулиране това да се отчете, каза Ангел Семерджиев.

Фактът, че дружеството Е.ОН, което доставя тока до крайните потребители в Североизточна България, не е направило планираните инвестиции, се отразява и на качеството на тока в обслужваната от тях територия. Там има повече прекъсвания и Е.ОН търпят за това съответните санкции, като им намаляваме приходите, посочи председателят на регулатора.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)

Още по темата (4):
15.11.2011 Природният газ поскъпва с по-малко от 5% от януари
20.09.2011 ДКЕВР съгласна с 8,6 % поскъпване на газа
13.09.2011 Според ДКЕВР поскъпването на газа ще е под 9 %, на парното - около 5
08.02.2011 ВМРО-НИЕ иска оставката на цялото ръководство на ДКЕВР
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).