Тези 4 области са с най-висок риск от настъпване на тежки ПТП

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:30 / 09.10.2024
243
Институтът за пътна безопасност извърши анкетно проучване относно влиянието върху безопасността на движението по пътищата при използването на технически средства за контрол (камери). В периода 10-30 септември са анкетирани 192-ма български граждани в Северозападна България. Според оценка на риска на ИПБ областите в Северозападна България (Русе, Ловеч, Монтана и Варна) са с най-висок риск от настъпване на тежки ПТП. 86% от анкетираните смятат, че основният фокус на правителството е върху полицейския контрол и глобите вместо върху ефективното управление на пътната инфраструктура.

Този подход създава усещане за използване на пътната безопасност като инструмент за генериране на приходи, а не като средство за намаляване на инцидентите и подобряване на мобилността. Проучването разкрива сериозни пропуски в инфраструктурното управление и отбелязва, че обществеността смята, че системата за управление на пътната безопасност не е адекватна на нуждите на съвременната мобилност.

Въпреки нарастващото движение на чуждестранни МПС, България продължава да разчита на наказания и глобяване вместо да инвестира в подобряване на пътищата и безопасността на движението. Лошо поддържаните пътища, липсата на адекватни инженерни решения и хаотичната политика водят до увеличаване на инцидентите и фаталните случаи. Според изследователите е належащо правителството да предприеме сериозни реформи, които да поставят обществения интерес на първо място. Системата трябва да се пренасочи от наказания към истинско подобряване на инфраструктурата и повишаване на безопасността на пътя. Само така България може да постигне ефективност в мобилността и значително намаляване на пътните инциденти.

На 23 октомври Института за пътна безопасност, заедно с община Русе, организират форум "Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (273):
09.10.2024 Турски ТИР се обърна на АМ "Хемус", магистралата е в портокали
07.10.2024 Моторист загина на място
07.10.2024 Фолкпевица катастрофира тежко
05.10.2024 Първи подробности за тежката катастрофа на прохода Петрохан
05.10.2024 Тежка катастрофа на прохода Петрохан! Опашките са километрични
05.10.2024 Моторист загина след катастрофа на изхода на Добрич
Още новини от Национални новини:
Писател и музикант за "Биг Брадър": Забавачница за възрастни с ум...
В сектора, който предлага eдни oт нaй-виcoките зaплaти в Бългapия...
Десислава Атанасова публикува снимки от рождения си ден
Камен Водeничаров за урагана "Милтън": Наистина за сто години се ...
Експерт с тревожни новини: Може да останем без бензин от 1 март
Първи подробности за екшъна с полицай в Плевен, било е страшно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).