Тази любима на всички морска храна почти не се намира

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:25 / 25.08.2024
1303
Напоследък в заведенията във Варна любимите на всички черни миди сякаш изчезват. Защо все по трудно деликатесът може да се открие в ресторантите и какви са причините за това?

Определено можем да кажем, че черната мида е сред любимите деликатеси на много хора, които посещават заведенията във Варна. От седмица насам обаче прави впечатление, че все повече клиенти в ресторантите забелязват, че няма пресни миди. Според някои намалението на запасите се дължи на свръхпотреблението през лятото, а според други причината се крие в горещото време и все по-топлата морска вода.

Вече повече от седмица в голяма част от заведенията във Варна се забелязва недостиг на любимата за много хора прясна черна мида, а от бранша имат свое обяснение за това.

"Времето е топло, хубаво е за туризъм. Има много туристи. Нормално е при такова свръхпотребление да има в дадени моменти някакъв недостиг. Разбира се в количествата, в които всички очакваме да бъдат - няма как. Виждате и природата ни постоянно ни поднася някакви различни предизвикателства", обясни Павлин Косев - председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

За предизвикателствата на природата споделят и от риболовния сектор.

"Повърхностният слой много се затопля. Планктонът се развива повече и водата става мътна. Щом става мътна привлича слънцето повече. т.е. температурите се повишават и мидата окапва", сподели Стоян Тодоров - производител на миди.

Оказва се обаче, че не само природата влияе за недостатъчните количества.

"Има много хора, които работят, вадят миди по всякакви начини, които са нерегламентирани и това е основната причина според мен", допълни той.

Въпреки всичко риболовни сдружения са на мнение, че има достатъчно миди в морето, а сериозните проблеми се крият другаде.

"Големите мидени ферми опитват да направят монопол на пазара. Да наложат продукция само от аквакултури, като задушават дребни производители - риболовци на дива мида", отбеляза Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение, предаде NOVA.

Другият проблем е незонирането на Черно море.

Румъния е разделила на зони Черно море и там има зони клас А. Тя означава, че водата е достатъчно чиста от биотоксини и микроорганизми. Мидите уловени в тази зона могат да се продават директно на пазара, без да минават през пречиствателни центрове, като мидените ферми, специално само за тях - тяхната зона е А. 

А на рибарите е било обещано скоро морето ни да бъде зонирано, както е при съседните ни държави.

"Ако бъдат зонирани и има зони клас А, в които има черни миди, тогава директната продажба от дребни производители, като членовете на нашето сдружение на пазара би била директна и няма да има никакви проблеми и пазара ще бъде задоволен с достатъчно количество качествена храна", посочи Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1002):
07.11.2024 Изпращаме 2024 година като най-горещата в световната история
15.10.2024 Последни данни за туризма в Бургаско
13.10.2024 Диня и розови домати през октомври? Това е резултатът от горещото лято
10.10.2024 През октомври плажът в Бургас се препълни
01.10.2024 От днес няма да има спасители по плажовете
30.09.2024 От утре няма да има спасители по плажовете
Още новини от Национални новини:
Уволниха учителката, затваряла деца в шкафове в детска градина!
МВнР с важно предупреждение към пътуващите за Румъния
Преди Никулден: Шаранът задмина по цени и пилешкото, и свинското
Военна техника тръгва по републиканските пътища
Бойко Борисов и Кирил Петков също са били наградени за заслуги къ...
За какво теглят кредити младите?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).