Тагарев е на официално посещение в САЩ 

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
12:41 / 11.01.2024
666
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведоха срещи в Държавния департамент на САЩ с помощник-секретаря по политико-военните отношения Джесика Люис и със старшия директор по отбранителна политика в Съвета по национална сигурност и специален съветник на президента Джейсън Израел.

По време на разговорите беше отбелязано постигнатото високо ниво на сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, напредъкът при модернизационните процеси във Въоръжените сили, увеличаването на средствата за отбрана и беше дадена висока оценка на оказаната от България помощ на Украйна. Страните бяха единодушни, че подкрепата за Украйна трябва да продължи.

В рамките на визитата министърът на отбраната взе участие в дискусионния формат на Атлантическия съвет, който се предаваше на живо в специалната онлайн платформа и социалните мрежи. Срещата премина при широк интерес от страна на бивши и настоящи дипломати, журналисти, представители на академичните среди и на центрове за изследване на сигурността. Събитието беше посветено на ролята на страната ни за усилване на Източния фланг на НАТО, сигурността в Западните Балкани и Черноморския регион. В този контекст министър Тагарев отбеляза подписването на Меморандум за разбирателство между България, Турция и Румъния за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море.

В рамките на деня министър Тагарев и адмирал Ефтимов посетиха Националния университет по отбрана, където се срещнаха с президента генерал-лейтенант Майк Плен, с български обучаеми офицери и с представители на академичната общност от Центъра за изследване на сигурността. Основен фокус на разговорите бяха перспективите за съвместни действия за противодействие на дезинформацията.

По-рано през деня българската делегация взе участие в организираната от фондация "Джеймстаун“ дискусия, посветена на въпросите на черноморската сигурност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).