Световен политик е на посещение в България

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
18:56 / 18.05.2024
1367
Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън е на посещение у нас. В София Клинтън беше домакин на форум, посветен на мястото на жените в света на бизнеса и властта. В срещата участваха още президентката на Косово Вьоса Османи и съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър - Чери.

Първа дама, държавен секретар, жената, която беше на крачка от това да счупи стъкления похлупак и да стане първата жена президент на Съединените щати - Хилари Клинтън. Вече извън активната политика, семейство Клинтън са посветени на фондацията си Clinton Global Iniciative. В София Хилари Клинтън беше домакин на форум под мотото "Премахване на бариерите: Инвестиране в жените предприемачи".

"Правата на жените и момичетата са незавършеното дело на на 21 век. Всяка жена има право да получи образованието, да придобие уменията, които ще са ѝ нужни, за да сбъдне мечтите си и да реализира таланта си", заяви Клинтън, предават от обществената телевизия.

В световен мащаб жените получават средно 24% по-малко от мъжете за една и съща дейност, казва тя. Все още на ръководни длъжности в държавния и частния сектор преобладават мъже.

"Ако премахнем всички пречки за това жените пълноценно да участват в икономиката по света, значително ще се увеличи БВП на всяка държава. За съжаление на работа все още срещаме сили, които искат тази врата да остане затворена", посочи Клинтън.

1 на всеки 10 жени живее в крайна бедност, а по-голямата част от дамите успяват да намерят предимно по-нископлатена работа.

"В Европа и по-конкретно в ЕС, България значително изпреварва всички останали по отношение на броя жени в парламента и на ръководни длъжности в корпоративния свят. Големи европейски държави имат около 30% жени на високи позиции", коментира Хилари Клинтън.

Във форума участваха и президентът на Косово Вьоса Османи и съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър - Чери. Прищина, която се бори за статут на кандидатка за членство в ЕС, извършва значителни реформи в законодателството си, за да изпълни критериите на Брюксел.

"В правосъдната ни система има още много какво да се желае, особено по отношение на домашното насилие. Хората не разбират, че всичко е свързано - колкото повече жени са финансово независими, толкова по-лесно ще излизат от средата на насилие и ще допринасят за икономиката", каза Вьоса Османи, президент на Косово.

Това е трета визита на Хилари Клинтън у нас. През 1998 г., заедно с Бил Клинтън - тогава президент на САЩ - идват в България, където тя отново повдига въпроса за мястото на жените във властта. Години по-късно, в качеството си на сенатор, Клинтън се обявява "за" приемането на България в НАТО, а през 2013-а, вече като държавен секретар, отново идва в София, за да подчертае нуждата България да работи за своята енергийна независимост.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).