Свалят цената на газа за България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:13 / 01.03.2012
598
"Газпром" ще намали цената на руския природен газ за България. Точно с колко ще стане ясно до месец-два, обяви енергийният министър Трайчо Трайков след близо едночасовата среща на премиера с шефа на руския газов концерн Алексей Милер в София. Милер, наричан от медиите в Москва газовия крал, от няколко дни е на обиколка в различни европейски страни.

В новите договори за доставка на синьо гориво, които предстои да подпише България, цените ще бъдат изчислявани по нова формула.

"Означава като цяло да се намали обвръзката с нефтения пазар. По текущите договори за доставка, които изтичат в края на годината, веднага започваме преговори с цел да постигнем допълнително коригиране на цената, което разбира се да е в посока надолу", обясни Трайчо Трайков.
Ангажиментът на "Газпром" касае единствено доставките до края на тази година.

Преди дни стана известно, че в отговор на повишеното потребление на американски шистов газ "Газпром" са склонни да намалят цените на синьото гориво в Европа средно с 10 процента. За всяка държава отстъпките са различни. По-ниски цени на синьото гориво вече договориха Германия, Франция, Турция, Словакия и Австрия.

На срещата с премиера Борисов е обсъден и проектът за газопровода "Южен поток". Тръбата трябва да мине и през нашата страна. Окончателно инвестиционно решение за българския участък от газопровода ще бъде взето през ноември.

Източник: bTV


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Експерт: Украинските яйца разбиват пазара – време е за тотална за...
Експерт: 360 000 пътувания на българи в страната само за 6-и и 22...
Ваня Григорова с намек за политическото си бъдеще
Доц. д-р Мариана Тодорова: "Фокус" прави революция, само няколко ...
Почина Милен Люцканов
Нов скок в цената на олиото?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).