Съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение за митничаря, хванат с 15 кг марихуана

Автор: Рени Атанасова
Коментари (0)
14:06 / 01.12.2023
862
Старозагорският съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на Петър Иванов, обвинен в притежанието с цел разпространение на над 15 килограма марихуана, предаде репортер на "Фокус".

В залата от държавното обвинение настояха за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемият, а защитата му поиска "домашен арест“. Иванов изрази съжаление "за това недоразумение". По време на заседанието стана известно, че по 30-те опаковани пакета няма отпечатъци на обвиняемия. 

По думите на адвокатът му Димо Стоянов, Иванов не е знаел какво превозва и е правил услуга на приятел. "Приел е, че превозва билки за изготвяне на лекарства, който е трябвало да бъдат доставени на околовръстния път на Стара Загора, няма адрес или кой е трябвало да ги получи. Клиентът ми се признава за виновен. Това е едно формално престъпление, няма какво да доказваме- той е в колата, в колата е и съответно наркотикът. Това е достатъчно съгласно закона да приемем, че е налице вината", каза Стоянов. 

Петър Иванов е митнически служител, който само за един месец има над 24 митнически акта по задържане точно на контрабандни стоки, включително и наркотици. Той е трябвало съвсем скоро да бъде повишен. 

В съдебното заседание представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора заяви, че поддържа внесеното искане за вземане на най- тежката мярка за неотклонение. Защитниците на обвиняемия поискаха съдът да наложи по-лека мярка.

Окръжен съд – Стара Загора прие, че доказателствата, приложени към дело, са събрани по определения от закона ред и от всички тях може да се направи обосновано предположение, че П. И. е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съдът намери, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, въпреки че същият е с чисто съдебно минало и има постоянен адрес. Разследването е в начален етап и предстои извършването на още процесуално-следствени действия, поради което съдът намери, че мярка за неотклонение "Задържане под стража“ е тази, която би изпълнила целите на закона. Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивския апелативен съд в 3- дневен срок. Адвокатът на обвиняемия заяви, че мярката за неотклонение няма да бъде обжалвана.

Припомняме, че във вторник около 17:00 часа на входа на Стара Загора служители на Областната дирекция на МВР са спрели за рутинна проверка товарен автомобил, марка "Ситроен Берлинго“.  Колата е управлявана от обвиняемия. Извършено е претърсване и изземване на автомобила, при което са намерени пакети със суха зелена тревиста маса, която при полеви наркотест е реагирала на марихуана.

Разследването е в начален етап и предстои извършването на още процесуално-следствени действия, поради което съдът намери, че мярка за неотклонение "задържане под стража“ е тази, която би изпълнила целите на закона.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).