Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съдиите към 50-то НС: Все още не са неутрализирани мрежите за влияние в съдебната система
Автор: Цвети Тончева 21:36 / 23.06.2024Коментари (0)1010
©
"Очакваме Народното събрание да доведе до край започната проверка на фактите за нерегламентирано влияние върху дейността на съда и прокуратурата, което да постави начало на оздравителен процес в съдебната власт, водещ до правосъдие, което е честно, ефективно и равно за българските граждани. Без този оздравителен процес не може да бъде постигнато върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността". Това обявиха в свое Обръщение към народните представители в 50-тото

Народно събрание от Съюза на съдиите относно проблемите на съдебната власт.

Обръщението е изпратено на народните представители и е публикувано на

сайта на Съюза judgesbg.org. Ето какво пишат още те: 

"Уважаеми Народни представители в 50-то Народно събрание,

Първата сесия на новия парламент започна с много декларации за отговорно поведение с цел запазване на държавността, продължаване на развитието на България като европейска правова държава и полагане на повече грижи за гражданите.

Обръщайки се към Вас, напомняме, че няма данни разкритите в началото на тази година мрежи за влияние във висшите органи на съдебната власт, за чието разследване в предходното Народно събрание беше създадена специална анкетна комисия, да са неутрализирани и дейността им да е прекратена. Почти нищо не е направено и за защита на правата на гражданите, които тяхната дейност е увредила.

Очакваме от Вас основен приоритет на бъдещата Ви работа да бъде темата за автентична и дълбока реформа на правосъдието, която да може да гарантира независимост на съдиите и автономност на прокурорите, но и отчетна и ефективна съдебна власт, която прилага еднакво закона към всички.

Настояваме за честно, открито и отговорно отношение на Народното събрание към проблемите на съдебната власт.

В предишното Народно събрание беше създадена временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов (Нотариуса). В рамките на почти тримесечната си дейност Комисията проведе осем заседания, на които изслуша съдии, прокурори, разследващи журналисти, граждани, които споделиха информация за дейността на група на Божанов: на 15.02.2024г. бяха изслушани представителите на фондация "Антикорупционен фонд“ - г-н Бойко Станкушев, г-н Николай Стайков и г-н Андрей Янкулов; на 22.02.2024г. бяха изслушани съдия Владислава Цариградска, прокурор Невена Зартова, прокурор Борислав Георгиев, прокурор Иван Стефанов, прокурор Мима Дамянова, прокурор Тодор Куюмджиев, г-н Анастасиос Дикос и г-н Йоаким Каламарис; на 29.02.2024 г. бяха изслушани г-жа Ивайла Бакалова и г-н Веселин Денков; на 26.03.2024 г. бяха изслушани апелативният прокурор на София – Радослав Димов, градският прокурор на София – Илиана Кирилова, и Ясен Тодоров следовател в НСлС, бивш член на ВСС и председател на етичната комисия към ВСС; на 02.04.2024 г. трябваше да бъдат изслушани и.ф. главен прокурор – Борислав Сарафов, главният прокурор на България в периода 2019-2023 – Иван Гешев и главният прокурор на България в периода 2012-2019 – Сотир Цацаров, но те не се явиха, като вместо това изпратиха писма към Комисията, в които обясняват защо няма да се явят; на 9.04.2024 г. бяха изслушани г-жа Теодора Точкова, главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет, г-н Георги Ушев – съдия в Софийски апелативен съд, бивш председател на Специализирания наказателен съд и Апелативния Специализиран наказателен съд, г-н Константин Сулев, прокурор от Софийска районна прокуратура и г-жа Галя Георгиева, съдия в Софийски апелативен съд; на 16.04.2024 г. беше изслушан главният прокурор на България в периода 2019-2023 - Иван Гешев. За изслушване в това заседание бяха поканени и.ф. главен прокурор – Борислав Сарафов, главният прокурор на България в периода 2012-2019 - Сотир Цацаров, адвокат Велимир Атанасов, адвокат Емил Писков, адвокат Калин Чанков, Георги Борисов Георгиев, представляващ ГД “БОЕЦ". Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Емил Писков изпратиха писма към Комисията, в които излагат мотиви за своето неявяване.

Комисията събра множество документи, които са свързани с изследваните обстоятелства за дейността на групата на Божанов, както и за работата на прокуратурата и другите държавни органи, които е трябвало да й противодействат. Изготвеният проект за доклад, обобщаващ дейността на комисията и анализиращ събраната информация, не бе внесен за обсъждане и приемане от Народното събрание, поради бойкот от страна на част от парламентарните групи и поради прекратяване на пълномощията на 49. НС.

Призоваваме 50-тото Народно събрание да създаде временна комисия, която да продължи дейността по събиране на информация за връзките на групата на Мартин Божанов със съдии, прокурори и други публични длъжностни лица, като се разшири предметът на изследване със събиране на данни за други публично известни опити за упражняване на влияние –кръгът "Осемте джуджета“, частните клубове за магистрати и други.

Считаме за необходимо комисията да приобщи многобройните документи, изисквани от Прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията на посочените лица. Наложително е да се поканят за изслушване и бившият главен прокурор Цацаров, и настоящият изпълняващ длъжността Сарафов, както и предполагаемите участници в група на Божанов – адвокат Велимир Атанасов, адвокат Калин Чанков, адвокат Емил Писков, а по преценка - и други замесени лица.

Очакваме Народното събрание да доведе до край започната проверка на фактите за нерегламентирано влияние върху дейността на съда и прокуратурата, което да постави начало на оздравителен процес в съдебната власт, водещ до правосъдие, което е честно, ефективно и равно за българските граждани. Без този оздравителен процес не може да бъде постигнато върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността", пишат в обръщението си от Съюза на съдиите в България.



Още по темата: общо новини по темата: 186
20.05.2024 »
16.05.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Крал Чарлз е болен от рак
50-ото Народно събрание
Формула 3 сезон 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: