Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Студентите и учениците най-критични към използването на диалекти в речта
Автор: Екип Burgas24.bg 10:57 / 10.12.2013Коментари (6)807
© Impact Press Group
Българите масово смятат мекия говор за грубо отклонение от правилната устна реч. Това показват данни от проучването "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", което бе представено вчера от езиковеди от Софийския университет.

"Става дума за смекчаването на съгласните пред "е" и "и", както и за преминаването на неударено "е" в "и". Анкетираните смятат, че това е най-типичното явление, характеризиращо българските източни говори. Там се казва "дитето" вместо "детето", обясни ръководителят на проучването доц. Красимира Алексова.

Според проучването ученици и студенти осъждат най-остро сънародниците си, които говорят на диалект. Доста чувствителни към правилния говор се оказали и домакините. Най-толерантни в това отношение пък са пенсионерите. Колкото по-образован е българинът, толкова по-критично е отношението му към устната реч, показват още резултатите от изследването.

"Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно", коментира езиковедът.

Друг вид често срещано правоговорно отклонение у нас е т.нар. екане. "На мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "вървехме" и "живехме", обясни доц. Алексова. Отклонение от правоговора са и формите с твърда вместо с мека съгласна - "вървъ" вместо "вървя".

Според езиковедите в училище трябва да се набляга повече на устната реч, защото тя често е пренебрегната за сметка на писмената. Те дадоха и пример за неправилни правоговорни форми, когато вместо окончанието "-ох" се изговаря "-ах" - "четах", "отидахме", "донесахме".

Интересното е, че половината българи обаче смятат т.н. "мекане" за благозвучно, сочат още данни от изследването. При него вместо "пишем" се изговаря "пишеме".

Правоговорното явление "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно" , изясни доц. Алексова.

Тя добави, че голяма част от сънародниците ни смятат, че "мекането" е говор, типичен за българския запад - за шопите. Той обаче е разпространен в три четвърти от българската езикова територия. Езиковедите обясниха, че заради положителните обществени нагласи към "мекането", дори се обмисля то да стане дублетна форма. Това на практика ще причисли речевото явлението към правилния говор.

Изследването на отношението към моделите на речево общуване в съвременния български език е финансирано от фонд "Научни изследвания".

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.12.2013 г.
0
 
 
Във Варна говорим почти като в пловдивския говор-някои думи ги изговаряме на и !!!
Aнонимен
на 10.12.2013 г.
0
 
 
Шопите се подиграват и едва ли не искат да забранят мекото говорене, а своята твърда реч да я узаконят, като дублета??? Такива проучвания защо не ги правят във Варна, за по - лесно?
+2
 
 
От статията се разбира едно единствено нещо - понеже 3/4 от българите приемат неграмотността и невежеството за нормално, то да се предложи като "дублетна форма" :) Вероятно всеки нормален гражданин на света ще гледа с потрес нация, която вместо да се гордее с разнообразието на езика си в различните краища, се дърли кой бил неграмотен и кой - не.
-3
 
 
Епа оти се пиняти на стоденту бре . Оти сакат на булгарски :D
+3
 
 
Пишат бисери хлапаците по контролни и ,като кандидатстват за вишуту.
+2
 
 
Диалектите са част от богатството на езика и като такова вече са го разбрали държави като Холандия и Испания, където имат и часове по диалект в училище, успоредно с тези по книжовния език. Така гарантират съществуването му. На мен диалектите ми харесват и мисля трябва да не ги осмиваме или оплюваме, но и да се говорят когато и където е уместно.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: