Строим българска църква на Антарктида

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:27 / 03.10.2011
536
Основна цел на предстоящата двайста българска антарктическа експедиция е построяването на нов параклис на името на св. Иван Рилски. На базата ни в Антарктида на остров Ливингстън вече има такъв параклис, но новият ще бъде изграден на по-хубаво място и ще е по-просторен. Българският параклис е вторият православен храм на цяла Антарктида.

Вече тече усилена подготовка за тазгодишната експедиция на българската база на Антарктида на остров Ливингстън, обяви проф. Христо Пимпирев - директор на Националния център за полярни изследвания и на Антарктическия институт.

Първата група от деветима антарктици ще тръгнат от България на 2 ноември и ще пристигнат на българската база на Антарктида около 12 ноември.

"Тръгна вече един микробус, натоварен с ветрови генератори, българско сирене, малко българска ракия, български мед - неща, които са типично български и искаме да занесем на базата. След пет-шест дни микробусът трябва да бъде в испанското пристанище Картахена, където е изследователският кораб "Лас Палмас".

Той ще отплава след десет дни за Антарктида", каза проф. Пимпирев.

"Тази година научната програма е доста амбициозна. Имаме един български проект за изследване на глобалното затопляне на климата - какво влияние оказва върху морските бозайници, основно тюлените, и върху растителността - лишеите. Ще се изследва и радиационният фон на континента. Това е един проект, който се финансира от Националния фонд за научни изследвания. Тази година той отпусна една сума, за да има и български проект в Антарктида. Ще се работи и по един мултинационален проект, в който участват учени от България, Испания, Португалия, Аржентина. Този проект е свързан също с глобалното затопляне на климата, което е много отчетливо в Антарктическия полуостров, където е българската база. Ще се изследва замръзналата почва. Още миналия сезон бяха поставени прецизни датчици, които вземат данни за температурите, за влажността на въздуха както на повърхността, така и в дълбочина в почвата. Това са основните два проекта. Има един медицински проект за това как реагира човешкият организъм на тези екстремни условия. Той е на проф. Николай Цанков", каза проф. Пимпирев.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).