Стотици хиляди шофьори ще бъдат засегнати

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (11)
11:27 / 23.06.2024
1342
Автомобилите, които не покриват изискванията за граничните стойности на емисии от отработени газове, съгласно екологичните норми, да бъдат дерегистрирани служебно.

Мярката е заложена в Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020-2030 г. в актуализирания Интегриран национален план "Енергетика и климат“, качен за обществено обсъждане.

Свалянето на регистрацията е наложително, за да се прекрати практиката с отстраняването на катализатор или филтър за дизелови частици.

Планът предвижда отнемане на регистрацията на превозните средства, които не покриват изискванията за гранични стойности на емисии от отработили газове съгласно нормите, утвърдени за съответната им екологична категория.

При установяване на такова нарушение, когато автомобилът отиде на задължителния Годишен технически преглед (ГТП), информацията се подава към единната система и колата ще бъде автоматично с прекратена регистрация, пише "Телеграф".

Обмисля се вариант собственикът на автомобила да има възможност в рамките на 30 дни да възстанови фабричния конвертор или филтър за твърди частици.

След което да има възможност да премине повторно ГТП, преди да бъде окончателно снет от отчет в КАТ.  Целта на мярката е да се предотврати "изхвърлянето“ на стари превозни средства на българския пазар, мотивират се вносителите.

С мярката обаче старите коли ще станат непродаваеми.

Идеята е поетапно модернизиране на състава на автомобилния парк у нас чрез налагане на ограничения върху вноса на употребявани превозни средства с екологична категория под Евро 4. В Националната програма е предвидено дори такива коли да не могат да се продават и на вътрешния пазар.

В плана се залага насърчаване на производството и потреблението на алтернативни възобновяеми горива, а именно водород, включително чрез развитие на инфраструктура за алтернативни чисти горива.

Проверка по сервизи за ауспуси и гърнета показва, че интерес към премахването на катализатор вече няма, както е имало само допреди 2-3 години. Хората обаче питат за връщане на катализатора.

"Различно е за всеки автомобил, на един може да е 50 лева, на друг 1000, средно е около 500 лева. Толкова е дипиефът, както му казват на филтъра за дизелите“, обясни майстор от столичния бул. "Сливница“.

Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Показателите за ешерихия коли и чревни ентерококи във водите при ...
Калин Стоянов за номинацията за МВР министър: Нямам партийни прис...
Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скор...
Морската вода у нас "завря", вижте колко градуса удари
Ад в жегата! Шофьори сигнализират за километрично задръстване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).