Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Статуята на Хермес остава в античен град Хераклея Синтика за поне още няколко дни
Автор: Ливия Кукова 15:00 / 05.07.2024Коментари (0)869
© Archaeologia Bulgarica
Планираното изваждане и транспортиране на откритата мраморна статуя, над човешки ръст, най-вероятно изобразяваща бог Хермес до град Петрич, е отложено. Това съобщи за "Фокус“ проф. Людмил Вагалински, ръководител на теренните проучвания в античен град Хераклея Синтика, където той и екипът му се натъкват на голямото откритие.

От думите му стана ясно, че откакто статуята е била намерена, е започнала работата по организацията за нейното премества, съвместно с Община Петрич.

"Бяхме подредили пъзела за днес, хората, които ни помагат бяха направили максималното от себе си, за да може това да се случи, но разисквайки за пореден път евентуалните рискове, установихме, че все още съществуват известни рискови моменти от пренасянето ѝ - изваждането ѝ, после работата с крана, после със специализиран транспорт до Петрич, затова прецених, че е по-добре да отложим. Да помислим още веднъж. Имаме още два варианта, които касаят най-вече нейното уплътняване, товарене и изнасяне“, каза още проф. Вагалински.

Той отбеляза, че статуята е открита в Cloaca Maxima (бел. на ред. - Големият канал на античен град Хераклея Синтика), което се явява като най-голямата трудност по отношение на ваденето и преместването ѝ.

"Същевременно е много прецизно изработена, има празни пространства, не говорим за плътна фигура. Затова със специалисти обсъдихме допълнително ситуацията. През уикенда те ще са тук, може би понеделник или вторник, зависи как ще протече процеса и колко ще бъде убедителен този нов вариант на уплътняване на статуята, ще пристъпим към нейното изваждане и преместване. Смятам, че е по-добре да не бързаме. Тя е стояла в Хераклея Синтика дълго и ни е чакала. Трябва да планираме внимателно и да изключим всяка възможност за нейното повреждане“, категоричен беше проф. Вагалински.

По отношение на самите археологически разкопки, техният ръководител заяви, че работата на терен са започнали на 1 юли, като имат осигурено финансиране да работят три месеца.

За самата статуя, проф. Вагалински каза, че тя е мраморна, над човешки ръст и най-вероятно е на бог Хермес.

"Добре запазена е, защото и главата е на лице. На дясната ръка има отчувапне, което е още от древността. За лявата ръка още не сме сигурно колко е запазена, защото статуята лежи на нея на лявата си страна. За България този иконографски тип и размер е единствен. Тоест нямаме друга такава статуя. Състянието ѝ е сравнително добро, като изключим отделни, но не много липсваши части“, прибави още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Влизането на България в Шенген
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: