Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стартира акция за използване на предпазни колани в автомобилите
Автор: Екип Burgas24.bg 13:06 / 22.10.2009Коментари (2)623
© Burgas24.bg
Акцията "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!" ще се проведе от утре до 10 ноември, съобщиха от полицията.

Използването на обезопасителни колани е важен резерв за намаляване броя на загиналите и ранените при тежки пътнотранспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел намаляване огромните загуби от пътно-транспортния травматизъм. Във всички страни, членки на ЕС, законът изисква задължително ползване на обезопасителните колани от водачите и пътниците в автомобилите, на всички седалки, при всички пътувания в населени места и извън тях.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътни катастрофи.

В момента в България обезопасителните колани се ползват от около 85% от водачите и пътниците на предни седалки при пътувания извън населените места и от около 65% - в населени места. За съжаление, въпреки разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тези предпазни средства, с минимални изключения, не се използват от пътуващите на задните седалки в автомобилите, в резултат на което ежедневно загиват и биват тежко наранявани хора, пътуващи без поставен обезопасителен колан. В това отношение практиката в страната коренно се различава от тази в развитите европейски държави, където обезопасителните колани се ползват от близо 95% от пътуващите на предни седалки в автомобилите и от 85% на задните седалки.

Ако всички водачи и пътници в автомобилите в България поставят при всяко пътуване обезопасителни колани и превозват деца с обезопасителни столчета и седалки, ще бъдат предотвратени за една година около 300 смъртни случаи при тежки катастрофи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изградих си навик винаги да слагам колан.Преди 2 седмици един келеш ми отне предимство в града и въпреки,че карах с около 50 км/ч,ако не беше колана,щях да целуна волана.Не вярвам,че при скорост над 100 колана би помогнал,Имам предвид при по-старите коли без бъзд. възглавница,но може би е по-добре с него,отколкото без!
0
 
 
Аз без колан не мога да тръгна.....чувствам се "хлабав", ако не се закопчея! Слагам колан и винаги, когато се возя отзад! Не знам дали знаете, но човек без колан отзад, при катастрофа има голяма вероятност да убие не само себе си, а и този отпред, независимо дали предният е сложил колан (а да не говорим, ако не е!)! Така че винаги слагайте колан! Жалко, че не мога да намеря Crash Test-а с куклата, седяща отзад, която беше без колан! Счупи предната седалка, изкара колана от "апарата" на куклата отпред, скърши й кръста, сви я цялата на две и се заби в предното стъкло! Това, ако бяха хора е, сигурна смърт и за двамата! Ето ви един Crash Test и гледайте какво става вътре (а всички са колани) и си представе какво ще е без колани - Вчера една майка ни препречи пътя без мигач, а после на светофара си говореше с детето си, което беше на не по-вече от 9-10 години, и беше без колан....за каква култура и възпитание (не само на пътя) да говорим повече.....!?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: