Спряха български журналисти на македонската граница - не ги пускат да преминат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
20:53 / 22.08.2024
1433
Пореден случай на български журналисти, спрени на македонската граница. Фотограф и редактор от агенция БГНЕС не успяха да влязат в Северна Македония.

На граничния пункт "Делчево“ колегите от агенция БГНЕС декларират, че ще правят репортаж за големия български революционер Тодор Александров. Изненадани са неприятно с искане за документ, който се получава по любопитен начин.

"Пишем към нашето Министерство на външните работи, те пишат към тяхното Министерство на външните работи. Тяхното МВнР пише към Министерството на информацията. Там ни одобряват, евентуално. След това връщат към тяхното МВнР, то връща към нашето МВнР и ние чак тогава тръгваме“, обясни Антон Станков, фотограф в агенция БГНЕС.

От bTV са поискали официална позиция от македонското Министерство на външните работи. Оттам в изпратения ни отговор казват, че всеки журналист, влизащ на територията на Северна Македония, трябва да бъде акредитиран, като тези условия са в сила от 2012 година.

Интересно че, през изминалите 12 години никой дори не подозира за тези изисквания. И въпреки тях, българските журналисти продължават да мечтаят за нормални отношения.

"Но това няма как да стане, докато в Македония властва македонизмът, който изопачава историческата истина и прави така, че за да бъдеш македонец, трябва да мразиш всичко българско“, каза Велислав Илиев, редактор в агенция БГНЕС.

Спирането на български журналисти на границата е явление, което се засилва през изминалите 2 години.

bTV също неколкократно е ставала жертва по различни поводи, сподетя от медията.

Най-фрапиращият е от началото на миналата година, когато в деня, в който страните ни честваха 151 години от рождението на Гоце Делчев, заедно с десетки други българи, екипът ни беше не просто спрян, но и обявен за "заплаха за обществения ред и националната сигурност“ на Северна Македония.

След поредния случай на спрени колеги bTV ще се обърне към европейските институции в търсене на отговор - дали подобни изисквания отговарят на статута на страна, която е кандидат за членство в Европейския съюз.

Виж коментарите (1)

Още по темата (858):
16.09.2024 Радев с първи коментар след срещата с президента на РСМ 
16.09.2024 Президентски съветник за визитата на Гордана Даковска: Ако държавник от съседна държава дойде да пие кафе в България, трябва да сложим знамената й в заведението?
14.09.2024 Силяновска ще иска обяснение от Радев защо на снимките го няма знамето на Северна Македония
30.08.2024 МВнР привика посланика на Република Северна Македония
29.08.2024 МВнР с остра позиция към Скопие
29.07.2024 Министерски съвет: Следим с тревога опитите на Скопие да саботира изграждането на Трансевропейски Коридор 8
Още новини от Национални новини:
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Тези студенти няма да плащат такси в университетите
БСУ отбелязва 33 години от създаването си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).