Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Според анализ: Компютрите куцат на учениците, отличници са по езици
Автор: Екип Burgas24.bg 09:07 / 26.09.2013Коментари (1)513
© Burgas24.bg
Всеки четвърти младеж у нас не може да прави копи-пейст. Става дума за лица между 16 и 24 години. Освен в копирането на файлове гимназисти и студенти се затрудняват и в преместването им в папка. Това сочат данни от анализа "Връзката между човешкия капитал и образованието в България", изготвен от Института за икономическа политика.

Слаби постижения бележат нашите ученици и студенти и при изготвянето на презентации. Едва 18% от младежите ни могат да работят с програмата Power Point, a само 5% - с по-сложни компютърни програми. Средната успеваемост при тези умения в Европа е доста по-висока - 59 на сто. Така страната ни, в компанията на северната ни съседка Румъния, е в дъното на тази класация.

Според данни от проучването половината от учениците ни не могат да използват аритметична формула в електронна таблица. "Видно е, че България трябва да се фокусира върху осъвременяването и преразглеждането на подхода към образованието в сферата на информационните технологии", коментира авторът на изследването Ясен Георгиев.

Българските ученици и студенти, заедно с румънските си връстници, са и най-евтините в Европа.

Страната ни отделя средно по 2639 евро за образованието на един младеж. Сумата е по-ниска само в Румъния - 2078 евро. Другите европейски страни отделят над 3 хил. евро за образование на един ученик или студент. В някои държави като Чехия, Естония и Словакия сумата надхвърля и 4 хил. евро.

Половината от българите не са доволни от качеството на образованието у нас, сочат още данни от анализа. Според авторите обаче тези резултати трябва да се интерпретират предпазливо, тъй като българите са широко известни със своя песимизъм и самокритичност.

Българските младежи обаче са отличници по владеене на чужди езици - основно английски и немски. На международния тест IELTS по английски език страната ни е със с резултат 6,8 при максимален 9. Постиженията ни са по-високи от средния общ резултат в света, който е 6. Основна причина за добрите оценки било желанието на младите хора да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда и меракът им да напуснат страната.

Въпреки широкоразпространеното схващане сред българите, че страната ни разполага с едни от най-добрите таланти по математика, информационни технологии и други дисциплини, България не е на водеща позиция в тази класация. Тя е класирана на 68-о място, следвана единствено от Чехия и Словакия. В същото време Литва и Естония заемат доста по-предни позиции - съответно 16-а и 19-а.

Според изследването се нареждаме и на предпоследно място в Европа - 98-о, по наличие на учени и инженери в страната. По отношение на качеството на научно-изследователската дейност заемаме 75-а позиция от общо 120.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.09.2013 г.
0
 
 
Всичко това се случва по простата причина, че се намалиха часовете по ИТ- почти двойно. С един час седмично и многото нов материал няма време за достатъчно упражнения. Нека се замислят тези които правят учебните планове.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: