Специалисти от ВМА с поредна чернодробна трансплантация

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:23 / 31.07.2024
1093
На 30.07.2024 г. специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – четвърта за 2024 година и 102-ра от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение. Донорът  и реципиентът са жени, съответно на 63 и 57 години, съобщиха от ВМА.

Трансплантацията продължи около 6 часа, стандартно като времетраене. В момента пациентката се намира в добро общо състояние, коментира проф. Ивелин Такоров, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

По-рано през деня съвместен екип на Първа и Втора клиника по коремна хирургия на ВМА в състав д-р Веселин Иванов, доц. Цонка Луканова и д-р Елина Тодорова извършиха експлантацията на черния дроб след донорска ситуация в УМБАЛ "Света Анна"-София.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са взели това тежко, но животоспасяващо решение.

Началникът на болницата генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS изрази своята признателност към целия екип от специалисти: хирурзи, анестезиолози и реаниматори, гастроентеролози, Кръвния център и съответните лаборатории на ВМА и други, ангажирани с целия процес, както и към ИА "Медицински надзор“ и колегите от УМБАЛ "Света Анна" за добрата организация и успешното реализиране на поредната чернодробна трансплантация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня н...
ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за р...
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено и в Северна Бъл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).