Солариуми ментe сеят тумори

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
09:25 / 23.08.2011
761
Салоните за красота са наводнени със солариуми с вредни лампи менте, които изгарят, увреждат кожата и могат до доведат до образуването на рак. Това алармираха от Асоциацията на кинезитерапевтите и рехабилитаторите вчера.

Опасността идва от подменените "пури" (лампи за солариум) с обикновени, луминисцентни. Когато една от оригиналните изгори, собствениците на салоните си спестяват 150-200 лв., като слагат лампи за осветление по десетина лева парчето, обясни главният рехабилитатор в Клиниката по физиотерапия и рехабилитация във Военномедицинска академия Бойка Павлова, която е и член на управителния съвет на асоциацията. Маса салони облъчват със солариуми втора и трета употреба с лампи, които имат над 500 часа работа, колкото е пределната норма за използването им, обясни Павлова.

Така козметичките си спестяват солидни суми. Между 1600 и 2200 лева излиза смяната на лампите в един солариум в зависимост от броя им и модела му.

По думите й няма кой да контролира кой, как и с какво ни облъчва в салоните за красота, тъй като санитарните инспектори на Районните здравни центрове (бившите ХЕИ-та) не са обучени да различават оригиналите от ментетата. Освен това те не са наясно и как точно да проверят броячите на апаратите за отработени часове, тъй като в повечето случаи до данните се стига с кодове, които козметичките обикновено не казват, оправдавайки се, че собственикът го няма.

Инспекторите проверяват само дали солариумът се дезинфектира, дали препаратите за това са от посочения вид и са в срок на годност, оригинални ли са опаковките им и дали са от вносител с разрешително, каза още Бойка Павлова.

Оригиналният солариум е безвреден. Той представлява селективна ултравиолетова терапия, съдържаща само ултравиолетовите алфа- и бета-лъчи. От нея отсъстват С-лъчите, които предизвикват карцином на кожата, поясни тя.

Облъчванията за загар, ако са с оригинални лампи и извършени от специалисти, са безвредни, подчерта Павлова. Нормата за безвредно е до 50 такива "бани" годишно, като те се правят най-вече през зимата, есента и пролетта, но не и през лятото, за да не се стигне до предозиране и увреждане на кожата.

Когато излагането на солариум става под лекарски контрол, облъчването набавя нужния витамин D през зимата и укрепва имунната система срещу грипни заболявания.

В повечето студия за красота обаче няма кой да разясни тези неща на потребителите, тъй като в тях не работят лекари дори на почасова надница, а най-вече козметички и хора, изкарали курсове по месец-два по масаж, независимо че се саморекламират като кинезитерапевти, каза още Бойка Павлова.

Лечебните масажи, изгарянето на бенки и отстраняването на всякакви кожни образувания в салоните за красота няма да се извършват, освен ако в тях не работи лекар или специалист по физиотерапия. Това предвижда медицинският стандарт по лечебна козметика и пластична хирургия, който се очаква да влезе в сила от есента.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).