София е третият най-евтин град в Европа за любителите на вкусната храна
Искате да пробвате вкусна храна без да се разорявате? Тогава си стойте в София. Според световни пътеводители столицата ни е в класацията за третия най-евтин град в Европа за всички чревоугодници. На същото мнение ли са туристите обаче?
Близо до Съдебната палата срещнахме семейство Амели и Божидар Бойчеви, които от 34 години живеят в скандинавските държави. От Пловдив са, но са на екскурзия в София.
Статистиката сочи, че едно евтино ястие в София е 7,67 евро. Докато такова от среден клас за двама излиза 30,67 евро. На другия полюс е норвежката столица Осло, където живеят семейство Бойчеви. Там обяд за двама ще ви струва 98,96 евро.
Семейство Ким, за разлика от Бойчеви, не са родом от България, а от Япония. Още като ученици чули за България и оттогава мечтаят да я посетят.
"Ние сега живеем в Амстердам, но знаем много за България. За нас, азиатците това е много специално място и знаем много за страната. Всеки би искал да дойде тук. Много е хубаво киселото мляко тук. Аз и в Япония ям, но тук е по-прясно и свежо. В България е по-евтино от Амстердам, но е двойно по-вкусно", споделя пред NOVA Джими Ким.
Ренета Русева е у нас с приятелите си от Англия. Години наред не се е прибирала, но носталгията надделяла. Обича традиционните специалитети - шопска салата, баница, таратор, лютеница и... ракия.
Според класацията българите пием едни от най-евтините кафета със средна цена 1,49 евро. Пред нас са само италианците, испанците и унгарците, като ни водят само с няколко цента.
Весела е един от екскурзоводите в София. Тя и колегите ѝ са посрещнали общо над 2 милиона туристи в столицата от началото на годината. "В Италия едно кафе даже на летището е 1 евро и 20 цента. И с туристите съм си говорила, че специално кафето е по-скъпо от това в Европа", споделя тя.
Според туристическия бранш 60% от италианците идват в България именно заради чартърните полети. Българите емигранти, които са туристи в собствената си страна смятат, че трябва да се инвестира повече в бранша.