Социалният министър: Хората с увреждания са потенциал, който можем да използваме

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:46 / 30.09.2024
357
"Хората с увреждания са потенциал, който можем да използваме като едно от решенията за преодоляване на проблема с недостига на работната сила", заяви  министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Той бе гост на инициатива за синхронизиране на националните усилия, насочени към предоставяне на повече възможности за тяхната професионална реализация и развитие, организирана от Центъра за психологически изследвания. В събитието участва и посланикът на САЩ в България Н. пр. Кенет Мертен, който сподели американския опит в тази насока.

Министър Иванов призова всеки, който иска да работи, да се обърне към Агенцията по заетостта за съдействие и подкрепа, тъй като Министерството на труда и социалната политика има редица програми, мерки и проекти, насочени към трудовата реализация на хората с увреждания. "Ние сме тук да подкрепим тези хора и заедно да помогнем те да се включат в пазара на труда, тъй като трудовата заетост е най-ефективният начин за включването им в обществения живот", увери министърът на труда и социалната политика.

В законодателството, свързано с активната политика на пазара на труда, хората с увреждания са включени сред уязвимите групи, които приоритетно се насочват към обучения и заетост по различни програми, насърчителни мерки и проекти, финансирани от националния бюджет и от европейските фондове.

През 2023 г. над 6300 хора с увреждания са започнали работа със съдействието на Агенцията по заетостта. За трудовата им интеграция чрез  Националната програма за заетост и обучение на хората с трайни увреждания и насърчителни мерки за работодателите са инвестирани почти 17 млн. лв.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...
Дяволският мост в Родопите – символ на конфликт между доброто и з...
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българи
Обърнете си внимание: Не се фокусираме, просто "скролваме", а тов...
Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прос...
Огромен резил! Вижте какви са ги вършили Левон Манукян и другарче...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).