Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Собственик на фирма: При нас заплатата не пада под 2000 лева, но вече всички искат да бъдат инфлуенсъри
Автор: Екип Burgas24.bg 08:56 / 17.06.2024Коментари (2)1426
©
Сивият сектор, недостигът на суровини и липсата на работна ръка са основните проблеми, с които в момента се сблъсква дървообработващата и мебелна промишленост у нас. Секторът генерира над 3% от брутния вътрешен продукт на страната, но ако не се вземат мерки срещу нелоялната конкуренция много от фирмите, които работят на светло, са заплашени от фалит, предупреждават от бранша, предава Българската национална телевизия.

Мебелни производители без регистрирани фирми, без цехове и машини от години работят на черно у нас, без да плащат данъци, казва Слави Славов, който е собственик на предприятие за мека и корпусна мебел.

"Кантират му, режат му, идва във вас с ръчните инструменти, пробива, прави, струва, няма касова бележка, няма осигуровка и нямаме битка с този сивия сектор", мисли Слави Славов – собственик на мебелна фирма.

Затова мебелният бранш настоява за по-адекватни мерки от страна на държавата.

"Трябва да се вземе пример от Германия. Там нямаш право да си електротехник или мебелист без да си лицензиран“, смята Славов.

4 хиляди са мебелните компании у нас,но недостигът на дървесина спъва производството. Трета година браншовата камара се бори с неустойчивото управление на горските територии.

"Стигнахме до абсурдни ситуации да се внася дървесина от Австрия. Няма нищо страшно гората да се използва. Тя има социална, икономическа и рекреативна функция. Тя трябва да се поддържа, естествено сечите са част от това поддържане“, обясни Даниела Петрова: - изп.директор на браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост..

Все по-малко са и желаещите да работят в мебелните цехове.

"Заплатата не пада под две хиляди лева. Не заплащането е проблем. Всички предпочитат да работят нещо леко- инфлуенсъри, клипчета такива неща", каза Николай Иванов – управител на мебелна фирма.

"Все още го има митът, че ние сме в мръсните цехове, където се работи с трион. Масова хората не са запознати колко е автоматизиран и роботизиран нашият бранш", обобщи Симона Славова.

Модерните машини в това предприятие през последните години са заменили 50 работници, а производителността се е увеличила с 40 процента. В компанията на Николай Иванов обаче ще разчитат на работници от Непал и Бангладеш, за да успеят с поръчките, които са предимно за Румъния и Гърция. Първите чуждестранни мебелисти ще пристигнат през август.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Няма нищо страшно гората да се използва. Тя има социална, икономическа и рекреативна функция. Тя трябва да се поддържа, естествено сечите са част от това поддържане" Сече се безразборно, без да се сади. Цели поляни се свалят. Санитарната сеч е на болните дървета, но те не стават за мебели. Глупости на търкалета говори, този тарикат.
+3
 
 
Какъв недостиг на дървесина? Горите изсякохме, ама изнасяме дървесината, нали? Същото е и със зърното! Субсидии за луксозните ни зърнари, а родното зърно - в чужбина! Няма контрол, няма и държава!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: