Ресторантьорите от Пловдив и региона ще продължат да блокират кръстовища, докато техните искания не бъдат чути. Това заяви пред журналисти Тони Симидчиева, председател на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив и собственик на хотел, предаде репортер на Burgas24.bg.
По думите й ресторантьорите са най-потърпевши и най-голямата жертва от коронакризата. Те са инвестирали немалко пари в своите обекти. "Смятаме, че може да бъде измислен план, с който да оцелеем. Би могло да се намери някакъв начин. Ситуацията е изключително тежка не само за България, а и за целия свят", каза Симидчиева, която е и собственик на известен ресторант в сърцето на Пловдив.
"Освен това се видя, че и в най-ваксинираните страни пандемията продължава, така че и това не е решение. В страните, които бяха най-затваряни, нещата отново не стоят така, както ни се иска. Не може градският транспорт, където сме нагъчкани като сардели, да не е спрян, както не може и големите хипермаркети да не са спрени, а ресторантите да не работят. Или за всички, или за никой. Ние сме съгласни, ако ще бъде 1 месец затварянето, то да бъде за всички. Не може един цех, фабрика, където има по 50-100 човека един до друг, да работят, а ресторантите да пречат най-много. То и без това няма кой знае колко клиенти. Смятаме, че когато се прави план, той да бъде съобразен и с нашите настоявания", добави Тони Симидчиева.
Тя поясни, че това не са политически искания, че разчитат на диалог и смятат,че всеки един министър на здравеопазването, който иска да бъде с добър рейтинг, би трябвало да се съобразява с различните искания на гилдиите и да обясни аргументирано защо ресторантите, например не могат да работят, а другите обекти могат.
"Ще продължим да блокираме, защото искаме да покажем, че някой трябва да вземе адекватно решение и да направи адекватен план, за да оцелеем. Това е втора година, в която работим в тежка среда и е трудно и невъзможно да оцелеем", каза още Тони Симидчиева.