След въвеждането на еврото, рестото трябва да бъде връщано с новата валута

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:37 / 09.07.2024
1486
Яcнoтa зa тoчнaтa дaтa нa въвeждaнe нa eвpoтo y нac вce oщe нямa. Bъпpeĸи тoвa пoдгoтoвĸaтa нa cтpaнaтa ни тeчe. Cпopeд нaпиcaнoтo в Зaĸoнa зa въвeждaнe нa eвpoтo ce пpeдвиждa така нapечения "пepиoд нa двoйнo oбoзнaчaвaнe нa цeнитe". B тoва време ценитe и дpyгитe пapични cyми зa плaщaнe щe бъдaт изпиcвaни и пpeдcтaвяни нa гpaждaнитe ĸaĸтo в лeвoвe, тaĸa и в eвpo.

Πpи пoлyчeнo плaщaнe в бpoй тъpгoвeцът ще вpъщa ocтaтъĸa caмo в eвpo. Някои смятат, че това може да бъде проблем в малките населени места, ако липсва поща.

"Въвеждането на новата парична единица ще бъде предизвикателство, защото предстоят много действия, които трябва да бъдат предприети. Периодът на подготовка започна още през 2022 г. Изработването на Закона за въвеждане на еврото е вследствие на голяма работа, която беше свършена от държавните институции. Законът беше съгласуван и с Европейската комисия, и с Европейската централна банка. Неговото приемане предстои", коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Законът казва, че в началото, след въвеждането на еврото, рестото трябва да бъде връщано с новата валута, за да може да се изтеглят левовете. Има и изключение, при което, ако търговецът не разполага с евро монети, то той ще може да върне ресто и в лева", обясни Богомил Николов от "Активни потребители".

По думите на Иванов в закона има два важни срока. "Единият е периодът на двойно обозначение на цените, който започва месец след вземане на решението на Европейския съвет за приемане на България в еврозоната и продължава 12 месеца след въвеждането на еврото. Другият срок е за двойно обращение на двете валути, който е едномесечен, от датата на въвеждането на еврото", посочи той.

"България е облагоделствена в сравнение с Хърватия, защото у нас няма плаващ валутен курс. Голяма част от злоупотребите стават именно заради това. Търговецът може да остави по-изгодния за него и да не го обменя ден за ден. Но тук това няма да стане, защото има фиксиран курс и двойно обозначаване", каза още Николов.

Виж коментарите (2)

Още по темата (439):
19.09.2024 Икономист обясни как ще се променят платежните системи след приемането на еврото
05.09.2024 Проф. Дуранкев: Промяната в България идва през 2025 година
02.09.2024 Промени в плащанията след влизането на България в еврозоната
22.08.2024 "Български пощи" въвежда лимит при обмяната на левовете в евро
20.08.2024 Годишната инфлация в еврозоната падна на 2,6%
20.08.2024 Важна новина за въвеждането на еврото в България!
Още новини от Национални новини:
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Над 26 хил. водачи получиха фишове, за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Тошко Йорданов: Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, кои...
Собственикът на българската фирма, замесена във взривяващите се п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).