След скандал в парламента: България предоставя на Украйна безвъзмездно 100 БТР-а

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
11:59 / 22.11.2023
1327
Около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР ще прати България на Украйна като безвъзмездна помощ. 

Депутатите приеха Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше, предаде репортер на "Фокус". 

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Преди гласуването имаше и дебат, който се превръна в словесен скандал между народните представители. 

"Сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за нуждите на нашата армия. "Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка", каза Борислав Гуцанов от БСП. 

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов беше категоричен, че давайки тази техника, на практика ще подарим 1 млрд. лв. на Украйна. Вие сте срам за България и българската история", каза той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ протестира на Костадинов, че по време на дебата са се казали неверни твърдения. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация. Мирчев посочи, че цялата военна техника, която "ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС".

Виж коментарите (0)

Още по темата (4335):
08.10.2024 С ветрове от 250 км/ч: Ураганът "Милтън" се насочва към Флорида, издадени са заповеди за евакуация
04.10.2024 Отмениха полет от Франкфурт до София
21.09.2024 Русия постави България в списъка си с държави, които налагат деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности
16.09.2024 Силно земетресение удари Румъния!
02.09.2024 Млада жена запали руското знаме
31.08.2024 Соченият за руски шпионин кит Хвалдимир е намерен мъртъв
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).