Складовете в Елин Пелин, където стана експлозия, са нямали разрешение за ползване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
21:00 / 26.10.2024
362
Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви следователят от Националната следствена служба, разследващ взривовете Иван Делчев. "От склада с оцелелите боеприпаси до офисните помещения не са имали разрешение за експлоатация. Това научих от главния архитект на Елин Пелин", допълни той.

По думите му пиротехническите изделия, които останаха незасегнати от пожара, все още се извозват от склада. "Ако те бяха избухнали, в града щеше да има много повече жертви и разрушения", обясни следователят. Двете основни версии на следствието са човешка грешка и техническа неизправност, породена от високите температури.

Според него Борислав Сарафов трябва да изкара пълен 7-годишен мандат. "На протеста пред Съдебната палата в София присъстваха адвокати, които никога не съм виждал на етап досъдебно производство, по наказателни дела или в съдебна зала. Според мен има изборен мотив и нагласяване на този протест", посочи Делчев. Мнението на гилдията е, че предложение за номинация на главен прокурор трябва да могат да правят и Общото събрание на следователите, и това на прокурорите в България. По закон сега такова предложение могат да внасят министърът на правосъдието, поне трима членове на Съдийската колегия и Пленумът на Върховния административен съд.

Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
23.10.2024 Ето какви са версиите за инцидента в склада за пиротехника край Елин Пелин
18.09.2024 Адвокатът на фирмата за фойерверки, чиито складове се взривиха: Базата все още не е напълно обезопасена
16.08.2024 Следовател за взривовете край Елин Пелин: Много е възможно причината да е самозапалване, но не приоритизирам тази версия
15.08.2024 Първите две жертви в Елин Пелин са починали вследствие на взривни травми
09.08.2024 Инженер след взривовете в Елин Пелин: Стандартните сгради не се осигуряват срещу удар от хоризонтална взривна вълна
08.08.2024 Той е факирът на пиротехниката, целунат от Господ, защото ефектите са космически и неземни
Още новини от Национални новини:
Двама загинали и един ранен при тежка катастрофа
97 медици в България се подготвят за донорство
Устойчивите технологии в отоплението и охлаждането на домовете
Отвлякоха и пребиха непълнолетно момче
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" с обяви старта на нов курс ...
Пуснаха собственика на фаталния балон под гаранция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).