Сирни заговезни е – ден за прошка
Сирни заговезни е, известен още като Неделя сиропустна или Прошка.
На този ден искаме и даваме прошка. За последно се ядат яйца и млечни продукти до Великден.
Празникът винаги е в неделя – седем седмици преди Великден. От следващия ден започва Великденският пости, които продължават до Възкресение Христово – на 2 май тази година.
За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.
Сирни заговезни е, известен още като Неделя сиропустна или Прошка.
На този ден искаме и даваме прошка. За последно се ядат яйца и млечни продукти до Великден.
Празникът винаги е в неделя – седем седмици преди Великден. От следващия ден започва Великденският пости, които продължават до Възкресение Христово – на 2 май тази година.
За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.
В някои региони на този ден се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.