Синоптици алармират: Опасно явление връхлита страната до дни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:35 / 28.01.2024
1010
Все още е рано да се даде точна прогноза, за предоставящата обстановка към 6,7 и 8 февруари, но за нас е важно да се информират жителите за предстоящата фьонова обстановка. 

Миналата година на 16.01 през нашата страна се образува сериозна фьонова обстановка, която причини материални щети на територията на Враца, Берковица и София. Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятъра е много силен.

На 7-8 февруари нашата страна ще попада под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до ураганни стойности, особено северно по планинските склонове.

Ако прогнозата се сбъдне, са възможни материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 90-120 км в час. 

Meteo Balkans съветва:

Да избягвате пътувания в планините и  близко до северните склонове на Северна България и Предбалкана. 

Какво е фьон?

Фьон е топъл и сух вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният пример за местна атмосферна циркулация. Наблюдава се в много планински региони по целия свят. Известен е още от римско време, като се предполага, че думата идва от латинската дума фазионс, която означава западен вятър, обясни метеорологът Красимир Стоев пред БНР.

Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, така че преобладаващият пренос е западен, но фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при пренос на въздушни маси от юг-югозапад.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).