Синоптици: От 93 години не сме ставали свидетели на подобно явление

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
21:48 / 13.12.2023
2765
Астрономическата есен започва с настъпването на есенното равноденствие (в 9:49 на 23.IX.2023 г.) и продължава до настъпването на зимното слънцестоене (в 5:27 на 22.XII.2023 г.). Метеорологичната есен е календарният тримесечен период от 1.IX до 30.XI. Това е най-топлата есен в България от 1930 г., съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Тази година есента се отличава със значителни положителни аномалии на средните сезонни температури, особено в северната част на страната и Лудогорието, и сравнително големи отрицателни отклонения в количеството на валежа, предимно в Горнотракийската низина и Източните Родопи. Има характера на топла есен с валежи около и под нормата в по-голямата част от страната.

Средните сезонни температури в извънпланинската част на страната са над климатичната норма. Сезонните количества валеж в голяма част от страната са под и около климатичната норма. С най-големи положителни отклонения са валежите в Западна България, части от Родопите, както и на места в Предбалкана. Есенните валежи са под нормата предимно в Горнотракийската низина, Източните Родопи и на места в Лудогорието.

От трите есенни месеца със средни месечни температури над нормата се открояват септември и октомври. Те са вторите най-топли месеци септември и октомври от 1930 г. През ноември месечните температури също са около и над климатичната норма, с изключение на високите планини. Относително най-топло е през третата декада на септември и на октомври и първата декада на ноември. Най-високата измерена температура в оперативните метеорологични станции на НИМХ в населени места е 37.2 °С (в Крумовград на 23.IX.), а най-ниската е -11 °С (в Чепеларе, обл. Смолян, на 27.XI.).

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).