Силвия Аздреева: Не можеш да покориш върха, а да победиш само себе си

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
12:40 / 27.12.2023
891
Не може да покориш планинския връх, можеш да победиш само себе си. Това каза Силвия Аздреева в празничното издание на "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Тя издаде книга , наречена "Да покориш себе си“, посветена на успехите й като катерач. Аздреева е втората българка, изкачила Еверест (2022), и първата, стъпила на Лхотце (2022) и на К2 (2023).

8516 м е височината на връх Лхотце – гледките са толкова внушителни, колкото и от Еверест, каза Аздреева. За да стигнеш дотам, трябва да бъдеш войник и да бъдеш фокусиран, за да не загинеш. В такива моменти чувстваш единствено умора – не можеш да се зарадваш, защото тепърва ти предстои да слезеш, а знаем, че в този период стават най-много инциденти. "Видях пеперуда на 8000 м – не знам дали не беше халюцинация, защото в Хималаите живеят птици на такава височина – гарвани“, каза още Аздреева.

"Бях много горда от себе си – дойде ми да се разплача и на 50 м под Еверест плаках през цялото време от тези последни 50 м до самия връх. Махнах маската и очилата, за да се снимам, и след минути усетих как сълзите ми замръзваха. Това беше много интересно. Още повече се разчувствах, когато развях там българското знаме“, заяви Аздреева.

"Екстремно се изкачих на един от тези върхове – съветвам хората да не поемат моите рискове – да скоча директно на 7000 м връх. Трябва да бъдете подготвени, за да имате по-стабилна преценка и самоувереност, уменията ти са ключови и разчиташ само на себе си. На К 2 останах сама на 7000 м височина, в най-голямата снежна буря в живота си“, поясни пътешественицата и каза, че повече за това, как е оцеляла там, можете прочетете в книгата й.

"На върха покоряваш себе си- не можеш да покориш него. Себеотдаването,през които преминаваш в месеците тренировки, е най-важното. Тренира се 6 дни в седмицата, по два пъти на ден, докато се подготвяш за изкачване. Тренировките са на скали, вътрешни стени и т.н., отнемат близо 2 месеца. Тялото е подложено на мъчения. Аз гледам на изкачването като на изпитание на духа – искам да видя своите граници, за да израсна, обясни Аздреева.

"Вярата в себе си е основополагаща. Трябва да я има, без да граничи с безразсъдство и упорство до безкрай. Съавтор на книгата "Да покориш себе си“ е спортният журналист Найден Тодоров“, разказа още събеседникът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).