Ще завеждаме дело и по интернет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:14 / 07.03.2012
465
Висенето на опашките и чакането минимум един месец, за да бъде внесена и разгледана искова молба в съда, да бъде заменено с няколко кликвания в нета. Това предложиха вчера шефовете на 41 съдилища у нас в план за действие за реформи в съдебната система. Единственото, което ще е нужно за подаването на молба през интернет, ще е електронен подпис.

Друга мярка срещу опашките в съдилищата, за която магистратите настояват, е сумите за държавни такси да се плащат на ПОС терминал без комисиона или в брой. Засега парите се превеждат само по банков път. Така минимална тарифа от 10 стотинки например върви в комплект с банкова комисиона от не по-малко от 3 лв.

В плана за действие шефовете на съдилища са заявили, че трябва да има повече възможности за провеждане на видеоконферентни връзки по време на процеса. По някои дела е необходимо видеомостът да е между затвора и съда, а по гражданските да може да се разпитват свидетели и вещи лица чрез видеоконференция. В Закона за съдебната власт най-спешно трябва да се промени механизмът за избор на членове на Висшия съдебен съвет, смятат изготвилите плана. "Предлагаме този орган да не е постоянно действащ и да се състои от юристи, които не прекъсват осъществяването на своята професионална дейност", заяви председателят на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров. Така действащи прокурори, съдии и следователи ще са едновременно и членове на ВСС.

Разпределянето на делата с единен за всички съдилища програмен продукт одобрен от ВСС, е друго предложение на магистратите. В момента се работи с 3 програми.

Предлага се също конкурсите за повишаване в длъжност и преместване да се правят поне 2 пъти в годината, а разглеждането на дисциплинарните дела на съдии, прокурори и следователи да се прави от Дисциплинарен съд, чиито членове не са от ВСС.

Според участниците във форума една от основните причини за проблеми в работата на съдебни органи у нас е неравномерната им натовареност с дела. Затова е нужно да бъде съставена "съдебна карта". Броят постъпили и разгледани дела в дадена община трябва да се съпостави с демографските особености на района, както и с коефициента на престъпността там. Въз основа на това ВСС да преразпредели дела и щатове за магистрати.

"Тези предложения са изключително важни и ценни и част от тях ще бъдат взети предвид", заяви правосъдният министър Диана Ковачева след дискусията.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Експерт: Украинските яйца разбиват пазара – време е за тотална за...
Експерт: 360 000 пътувания на българи в страната само за 6-и и 22...
Ваня Григорова с намек за политическото си бъдеще
Доц. д-р Мариана Тодорова: "Фокус" прави революция, само няколко ...
Почина Милен Люцканов
Нов скок в цената на олиото?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).