Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще успеят ли партиите да съставят правителство? 
Автор: Самуил Иванов 23:05 / 26.06.2024Коментари (0)536
©
Политическата рулетка се завъртя, а днес приключиха последните консултации между президента Румен Радев и парламентарнопредставените партии за съставянето на правителство. След тридневните разговори въпросите са повече, отколкото възможностите за излизане от политическата криза.

Формациите предложиха няколко варианта за сформиране на редовна власт, но всеки един от тях с много условности и без категорична заявка за подкрепа от останалите партии.

В първия ден президентът Радев се срещна с ГЕРБ-СДС, ДПС и коалицията ПП-ДБ. Борисов лично отиде на срещата при президента и заяви, че страната по-скоро се е устремила към нова порция предсрочни парламентарни избори.

"На практика няма как да се състави правителство. Предпредпоследните с предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии как ще се движат мандатите", заяви Борисов пред президента.

След срещата обаче той коментира за медиите, че ГЕРБ-СДС ще предложат правителство на малцинството с техен премиер.

"Това е последният шанс, ако, разбира се, при тези преговори се разберем да получим подкрепа. Особено колегите от ПП-ДБ могат да ни върнат жеста. Как да подкрепим предпоследния? Защо ходим на избори? Когато господин Трифонов беше първа политическа сила, той не направи правителство, а сега, когато е последна политическа сила, иска да доминира в правителството", коментира той.

ДПС изразиха пред президента позицията, че е най-логично правителство да има с първия мандат, като те призоваха Румен Радев да влезе в ролята на медиатор.

ПП-ДБ обаче ясно заявиха, че ще бъдат опозиция в парламента и отхвърлиха възможността да подкрепят правителството с мандата на ГЕРБ-СДС или на ДПС.

"Борисов няма какво да се представя като жертва. След цялата кампания, след като свали две правителства. Не виждам с какви очи може да иска подкрепа на това, което той поставя", заяви Николай Денков.

Във втория ден на "Дондуков" 2 отидоха "Възраждане" и БСП. Пред държавния глава Костадин Костадинов очерта нова възможност за правителство, но с третия мандат: "Възможно е да има правителство в този парламент и ние ясно заявихме формулата - 125 мандата са тези, които са различни от ГЕРБ и ДПС. Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС с третия мандат за широк кабинет с консенсусен министър-председател начело".

Той дори намекна, че се водят разговори с представители на ПП-ДБ. Тази информация обаче по-късно бе определена като невярна от коалицията.

БСП също очертаха управленска конфигурация, а именно – експертен кабинет на "националното спасение" и "националното съгласие". Левицата обаче ясно заяви, че не може да подкрепя правителство с мандатите на ГЕРБ-СДС или на ДПС. Те обаче ще влязат в диалог с всички политически сили при третия мандат.

В третия и последен ден от консултациите в президентството отидоха "Има такъв народ" и "Величие". Именно двете най-малки формации предизвикаха най-голямо внимание в последните две седмици.

"Има такъв народ" категорично заявиха, че няма да участват във формирането на кабинет с първия или с втория мандат. Пред държавния глава Тошко Йорданов заговори за възможностите с третия мандат.

"Най-практичният и верен ход е с третия мандат да се пристъпи към изработването на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма", заяви Йорданов.

След консултациите ИТН заявиха, че ако получат третия мандат, няма да настояват премиерът да бъде непременно от тяхната партия, а да е консенсусна фигура за всички политически сили, готови да дадат подкрепа.

От изказването на лидера на парламентарната група стана ясно, че ИТН ще акцентира върху управленската програма и приоритетите, а едва след това върху имената на министрите. Те дадоха хоризонт от една година като допустим период на работа на експертния кабинет.

"Величие" пък заговориха за програмно правителство. Те видяха в предложението за експертен кабинет опит за бягство от отговорност на политическите сили.

Пред журналисти Николай Марков поясни, че програмното правителство, което "Величие" вижда като възможна опция за изход от политическата криза, трябва да има ясни ангажименти, ясни цели и ясни срокове.

Марков обясни, че поради отказа на Борисов да се срещне с тях, те не биха дали подкрепа за правителство на малцинството, тъй като не са запознати с гореизброените приоритети. След това поясни, че и "Възраждане" не са ги канили на разговори за възможните опции за реализация на третия мандат.

Така след тридневните обсъждания ясен изход няма. По-рано днес президентът обяви, че ще каже кога ще даде първия мандат едва след като приключат консултациите. Така предстои да стане ясно кога Румен Радев ще даде папката на ГЕРБ-СДС, а тогава ще започне да тече и едноседмичния срок, в който ще трябва да се търси подкрепа за правителство.



Още по темата: общо новини по темата: 164
29.06.2024 »
29.06.2024 »
29.06.2024 »
29.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
предишна страница [ 1/28 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: