Ще поскъпнат ли горивата?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:32
166
Увеличение на цените на горивата у нас за последната седмица, регистрира сайтът fuelo.net. При дизела увеличението е с 2 стотинки за седмица, като тенденцията е поскъпването да продължи. Към повишение е и прогнозата за цената на най-масовия бензин А95, който за седмица е поскъпнал с 1 стотинки и вече гони 2,50 лв. за литър на бензиностанциите.

"Това минимално поскъпване, което виждаме, е заради конфликта в Близкия изток. Може да има поскъпване с още една-две стотинки, като говорим за светлите горива, малко по-различна е ситуацията с пропан бутана, защото в този период на годината самото производство има увеличени разходи. Другата новина, която смъква цените, е, че няма търсене на пазарите на горива, икономиките буксуват, но като цяло потреблението на горива в световен мащаб е по-ниско, отколкото миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров пред bgonair.bg.

Според него тази тенденция ще се запази до края на годината, дори в началото на 2025 година.

Цената ще се задържи под 85 долара на барел

"Цените са стабилни, те са свързани и с изборите в САЩ. Там нямат интерес цената на барел да бъде над 85 долара. Какво ще стане след изборите - ще видим, но като цяло администрацията на Джо Байдън държи цената да се задържи под 85 долара. Някои производители не са съгласни с това", допълни Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че Израел много рядко се съобразява със съседни държави и съюзници.

"Те правят каквото са си решили, не знам какво са си наумили, но ако се случат по-сериозни атаки към Иран и Техеран реши да затвори цели пролив там, тогава ще видим рязко избухване на цената. Но това едва ли ще се случи до президентските избори в САЩ", коментира председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Малки бензиностанции - малка надценка

Хаджидимитров успокои, че държавният ни резерв е гарантиран на 100%.

"Няма фирма, която да не си е изпълнила ангажимента. Има малки бензиностанции, които продават с по 10-15 стотинки по-малко от големите вериги. Това е абсолютно нормално, защото при тях оперативните разходи са по-ниски, разходите за обекти за по-ниски също. Те могат да си позволят по-ниска надценка, добави гостът.

Според него понякога рафинерията ни продължава да работи с руски петрол.

Виж коментарите (0)

Още по темата (531):
14.10.2024 Притеснителна новина за шофьорите
08.10.2024 Експерт: Ако тази криза се задълбочи, ще имаме огромен проблем с цените на горивата
04.10.2024 Лоши прогнози за цените на горивата
03.10.2024 Очаква ли се скок в цената на горивото заради ескалацията на напрежението в Близкия изток?
01.10.2024 Съпоставка между цените на горивата в България и другите страни на
Балканите
25.09.2024 Спестяваме между 5 и 15 стотинки на литър, aко използваме киоски за самообслужване. Може да зареждаме само светли горива
Още новини от Национални новини:
БДЖ организира томбола
Рокади в МВР
Жените на ръководни постове в страната се увеличават 
Осигуряват безплатен транспорт до училище за украинските деца от ...
Промяна по родните пристанища, премахват определени изисквания
Одобриха другите 125 млн. лева помощ за "украинска помощ" за земе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).