Ще плащаме тока на вноски

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:01 / 05.11.2011
532
Възможностите за плащане на тока на месечни вноски ще трябва да разпишат в общите си условия енергодружествата. Това става ясно от промените на чл. 98 а на Закона за енергетиката, който урежда какво трябва да съдържат общите условия на ЕРП-тата. Според новия текст занапред в общите условия на енергото ще трябва да се уреждат "редът и сроковете за заплащане на консумираната енергия, както и възможностите за плащане на месечни вноски". Този текст е доста любопитен, тъй като и сега всеки плаща тока си ежемесечно - по данни от фактурата. Записът "месечни вноски" вероятно означава, че сметките може да се формират на друг принцип, а не на база данните на електромера, обясниха експерти.

Наред с това в същите общи условия енергодружествата трябва да разпишат и реда за уведомяване на клиентите си, когато им коригират сметките заради неправилно или неточно измерена енергия.

Отделно от това с промените в енергийния закон се създава специален раздел за защита на крайните клиенти на ток, парно и газ. Според него занапред енергото, а и топлофикациите ще трябва надлежно да дават данни на клиентите си и за реално потребените от тях количества, като срещу това не могат да искат нито лев.

Енергийните предприятия се задължават и да предоставят на своите клиенти информация за начините на плащане, цените за спиране и повторно пускане на тока, както и тарифите за всички останали услуги. Освен това те трябва да информират клиентите си как могат да сменят доставчика си на ток, както и че за това не дължат нито лев.

По ясен начин трябва да се дава и информацията за дела на всеки енергиен източник в общата доставена енергия. В тази връзка изпреварващо ДКЕВР прие промяна в наредбата за регулиране на цените, според която във фактурите за тока освен цената на зелената и кафявата енергия, вече ще фигурира и ред за тази от дългосрочните договори с тецовете "Марица изток" 1 и 3.

Новите текстове в закона задължават енергото и топлофикациите да предоставят цялата тази информация във фактурите или заедно с тях.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).