Ще ни връхлетят ли магнитни бури?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:29 / 05.07.2023
747
През юни на Слънцето са се появили над 160 слънчеви петна, което е най-високият месечен брой от повече от две десетилетия, съобщава сайтът Space.com.

Данните потвърждават, че настоящият слънчев цикъл, 25-ият от началото на статистиката, набира интензивност с много по-бързи темпове от прогнозите на НАСА и Националното управление на САЩ за изследване на океаните и атмосферата (NOAA), предаде БТА.

Това поражда опасения за тежки космически метеорологични явления през следващите месеци и години, смятат астрофизиците. Докато космическите агенции предвиждаха максималният месечен брой слънчеви петна по време на 25-ия максимум на слънчевия цикъл да достигне скромните 125, сега звездата е на път да отбележи пик от близо 200 месечни слънчеви петна, а някои учени смятат, че този връх може да настъпи само след една година.

"Най-високият средномесечен брой слънчеви петна от септември 2002 г. насам!“ - сподели в неделя в Туитър слънчевият физик Кийт Стронг и добави: "През юни 2023 г. броят на слънчевите петна беше 163,4, което е най-високата стойност от над 20 години“.

В неделя, 2 юли, едно от тези слънчеви петна - по-тъмните и по-хладни области на повърхността на звездата, които се отличават с плътни и силни магнитни полета, предизвика мощно слънчево изригване, енергичен светкавичен изблик, който причини временно радиозатъмнение в западната част на САЩ и над Тихия океан, според сайта "Спейсуедър“ (Spaceweather.com).

Такива събития могат да зачестят в близко бъдеще с приближаването на максимума на слънчевия цикъл. Противно на първоначалната прогноза на НАСА и NОАА, този максимум може да стане доста бурен. Повече слънчеви петна означават не само повече слънчеви изригвания, но и повече изхвърляния на коронална маса - мощни изригвания на заредени частици, които съставляват слънчевия вятър. А това може да означава лошо космическо време на Земята. Интензивните изблици на слънчев вятър могат да проникнат в магнитното поле на Земята и да натоварят с частици земната атмосфера, което предизвиква зрелищни полярни сияния, но също така причинява сериозни проблеми на енергийните мрежи и сателитите в земна орбита.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).