Шефът на БНБ каза дали ще приемем еврото и кога

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:22 / 26.06.2024
751
Паника настъпи в България, след като излязоха конвергентните доклади на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия (ЕК) за 2024 г., в които се оценява напредъкът относно присъединяването към еврозоната на шест държави, включително България. 

България отговаря на три от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените, се посочва в доклада на Европейската комисия, представен днес.

По-рано през деня брюкселското издание Politico, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Европейската централна банка ще уведоми България, че страната ни още не е готова да се присъедини към еврозоната и да приеме единната валута от 1 януари 2025 г.

Има ли заплаха за България? Каква е истината за еврозоната? Отговор на тези въпроси даде гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

В сравнение с останалите оценявани страни България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната. С изключение на ценовия критерий ние отговаряме на всички номинални критерии, както и на изискването за правна конвергенция, съобщи Радев.

Той бе категоричен: "2025 година остава като реален сценарий за еврото, необходимо е да овладеем фискалната експанзия - действа проинфлационно!".

Господин Радев, има ли нещо в представения днес доклад на ЕЦБ, което Ви изненада?

"В сравнение с останалите оценявани страни България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната. С изключение на ценовия критерий ние отговаряме на всички номинални критерии, както и на изискването за правна конвергенция", коментира още шефът на БНБ.

Какво трябва да се направи, за да изпълним ценовия критерий?

"Необходимо е да овладеем устойчиво фискалната експанзия, тъй като тя действа про-инфлационно. В контекста на 2024 г. това означава намаляване на бюджетния дефицит с около 1% от БВП".

Димитър Радев каза още, че при равни други условия, до края на настоящата година - бихме могли да отговорим на инфлационния критерий и да се подаде искане за извънреден конвергентен доклад

"БНБ прави това, което трябва да бъде направено при конкретните условия. Общата ни оценка за режима на близко сътрудничество между БНБ и ЕЦБ от неговото въвеждане през 2020 г. досега е еднозначно положителна и се потвърждава от постигнатите резултати в банковия сектор", допълни той.

Остава ли възможен сценарий присъединяване към еврозоната през 2025 г.?

"Да, при едно условие: проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие".

Виж коментарите (0)

Още по темата (410):
27.06.2024 ПП-ДБ очаква България да успее да влезе в еврозоната до средата на 2025
година
27.06.2024 Служебният министър на финансите каза дали ще бъдат повишени данъците у нас
26.06.2024 България най-вероятно няма да приеме еврото през следващата година
26.06.2024 Главчев: Ще поискаме извънредни доклади от ЕЦБ и ЕК, когато покрием всички критерии за влизане в еврозоната
25.06.2024 След обмяната на левовете в евро едно лице има няколко възможности за своите пари
21.06.2024 Знаем ли как ще плащаме в евро?
Още новини от Национални новини:
Международна военноморска група, с българско участие, започва раб...
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Показателите за ешерихия коли и чревни ентерококи във водите при ...
Калин Стоянов за номинацията за МВР министър: Нямам партийни прис...
Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скор...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).