Сеизмолог: През тази година наблюдавахме земетресения с по-катастрофален характер

Автор: Оля Ал-Ахмед
Коментари (0)
22:46 / 28.12.2023
1380
Може да се каже, че през тази година наблюдавахме земетресения, които бяха с по-катастрофален характер. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" доц. Пламена Райкова, ръководител департамент "Сеизмология" в НИГГГ. Земетресението от 6 февруари в района на Турция и Сирия нанесе изключително много щети. Имаше много жертви и пострадали и множество хора останаха без домове. Земетресението беше с много силен магнитуд от порядъка на 7,8, като след него последва и една доста силна афтършокова поредица, която допълнително нанесе щети на вече така разхлабените  структури, които имаше там", посочи Райкова.

Тя припомни, че след това земетресение, така по-близо до нас,  се реализира и едно земетресение в района на Румъния, с епицентър град Търгу Жиу, на 13 февруари с магнитуд от 5,3.

"След това имаше земетресение на следващия ден, на 14 февруари, имаше по-силно събитие с магнитуд 5,8, което беше усетено на територията на страната. Това огнище също не беше се активизирало много дълги години, както и това, което се реализира и в района на Турция. Подобно на земетресението от Турция и това в Румъния също беше съпроводено с голяма афтършокова поредица, която се наблюдава и до днес, все още има по-слаби събития, които се регистрират в този район и до днес. Също така редно е да се спомене и земетресението в района на Мароко от 8 септември също тази година, което също имаше катастрофален характер. То беше с магнитуд 6,8, нанесе изключително много щети, и то в по-старата част на града, където постройките са доста стари и имаше много жертви и пострадали също така. С по-силен магнитуд беше и земетресението от декември месец тази година в района на Филипините, където се очакваше дори и цунами в следствия на земетресението. То беше с магнитуд 7,5 от 2 декември. Това е в световен мащаб сеизмичността, посочи сеизмологът.

По думите и, на територията на нашата страна също се наблюдаваше сеизмичност, умерена, като например земетресението от 7 юни с магнитуд 4,9 в района на Пловдив, между Асеновград и Пловдив. Земетресението беше много сериозно усетено на територията на град Пловдив, Асеновград и околните градове, дори в района на София. Имахме земетресение, също така поредица от събития, която започна през септември, по-слаби умерени трусове в района на град Симитли, които все още се регистрират и до днес имаме няколко събития, които са с много слаб магнитуд, но все още поредицата си продължава.

Райкова посочи още, че земетресението от февруари месец в района на Турция е било в една много сериозна структура, която през последните 100 години не е реализирала такъв тип силни събития, каквото е това на 6 февруари. Затова е имало и такъв ефект. Самата структура е изключително сложна и голяма, тя е от порядъка на около 500 км, съставена от много и най-различни сегменти с различна дължина и имаща възможност да генерира такъв тип събития. Иначе, за тази част на Турция това не е нещо, което не се е случвало и преди, просто много години не се е било случвало.

По думите на сеизмолога, когато едно земетресение се реализира нощем, когато хората са си по домовете, вероятността да имаме повече жертви и пострадали е много по-голяма, отколкото ако те са в административните сгради през деня или навън. Когато е нощем събитието, човек реагира изключително по-бавно, той се събужда или докато се реагира, става така, че има повече жертви.

Виж коментарите (0)

Още по темата (456):
07.09.2024 Предупредиха ни: Това не се е случвало от почти 23 години
07.09.2024 Супер тайфунът "Яги" уби четирима души във Виетнам, 13 са в неизвесност
07.09.2024 Земетресение от 5 по Рихтер удари до Пазарджик в Централна Турция
06.09.2024 "Коперник": Това лято е най-горещото в историята на Земята
06.09.2024 Със скорост до 240 км/ч: Супер тайфунът "Яги" удари бреговете на Китай, Виетнам и Лаос също а атакувани
04.09.2024 Земетресение е регистрирано близо до третия ръкав на Халкидики
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Пожар на АМ "Тракия"! Задимено е!
Нивата на заплатите в България - 3 200/3 300 лв. средно на месец,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).