Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сделките с терени по морето се сключвали главно с наши гурбетчии
Автор: Екип Burgas24.bg 09:35 / 28.08.2012Коментари (0)646
Сделките с терени по морето сега се сключват главно с наши гурбетчии, решили да вложат в недвижимост спечелените в чужбина пари, сочат наблюденията на имотни брокери.

"Основният интерес към поземлените имоти в регулация по Северното Черноморие е от нашенци, работещи зад граница", казва Асен Гатев, от офиса на агенция "Форос" в Добрич. "Половината от сделките с малки терени се сключват именно с гурбетчии, които планират да си построят къща в имота, която да ползват през лятото. Останалите купувачи са българи с добри доходи, живеещи в родината. Интересът е главно за закупуване на малки терени с площ от 500 до 900 квадрата за изграждане на неголяма вила", уточни той.

Според него цените на терените в регулация по крайбрежието на Добричка област са от 4 до 8 евро на квадратен метър, като има и много високи оферти за около 70 евро на кв.м, но тези имоти стоят с години и няма интерес от страна на евентуалните купувачи.

"Някои малки строителни фирми купуват терени, за да вдигнат къща по поръчка на свои клиенти, като застроената площ на имота обикновено е до 230 квадрата", каза още брокерът от "Форос". "Засега няма търсене на огромни терени за реализиране на големи ваканционни проекти. Пазарът на терени по черноморския бряг на Добричка областта е силно ограничен, защото чуждите инвеститори приключиха с проектите си", допълни Гатев.

Големият риск за сделка със земя край морето в Добричко, особено около Балчик, е тя да се намира върху свлачище, предупреждават местни брокери.

"Интересът към терените по морето продължава да е относително слаб, макар че има известно пробуждане през последните месеци и то е породено от цялостното леко раздвижване на пазара, което се отразява положително и на този сегмент", каза Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties.

"Раздвижване по морето се дължи на интереса от страна на руски купувачи, но засега сделките са рядкост", допълни тя. "Договори се сключват главно за атрактивни парцели - предимно за по-малки терени с инфраструктура, с възможност лесно да бъдат застроени. Основно интересът е насочен към Южното Черноморие", уточни Стойкова.

Според Стефка Томова, от офиса на "Явлена" в Бургас, в района сделки се сключват основно за имоти в местността Буджака, където е вилната зона на Созопол. "Там цените са около 40 евро на квадрат, което засилва интереса на купувачите, защото преди време там офертите бяха на много по-високи нива - 100-150 евро за кв.м", поясни брокерката.

"На други места по Южното Черноморие като Сарафово и Поморие продавачите продължават да държат високи цени и няма сделки", каза още Томова. "Повечето терени там са отредени за изграждане на кооперации и дребните инвеститори нямат пари да купят петното. Търсенето за терени е на цени за 80 до 100 евро на квадрат, но продавачите искат много повече - над 150-200 евро. Причината за надуването на офертите е, че по времето на бума на ваканционните имоти преди 4-5 години повечето атрактивни парцели в тези курорти по морето бяха изкупени", поясни тя.

Според Томова чужденците вече избягват да купуват терени, за да си строят къщи, и причината е, че трудно биха ги опазили от крадците.

По думите й около Бургас вече се е появил вторичен пазар на ваканционни жилища, собственост на руснаци, като някои от тях продават ваканционните си апартаменти, но не така масово, както ирландците и британците.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: