Саркофагът, използван като барплот в заведение на морето, бил автентичен

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
19:10 / 10.08.2024
1577
Саркофагът, който беше открит на плаж в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна в края на миналия месец, е автентичен. Това установиха археолози от Регионалния исторически музей в града, след като свалиха част от фасадната боя, с която беше покрита ценната находка, предаде БНТ.

Експертизите на учените показват, че той датира от II в. сл. Хр. и спада към т. нар. гирлянди саркофази от римската епоха, които се характеризират с богата орнаментика.

Културната ценност е изработена от черупчест варовик, характерен за Северозападна България.

От снимки, публикувани в социалните мрежи, става ясно, че дълго време саркофагът е ползван като барплот в едно от популярните заведения на плажа.

Според археолози това повдига сериозни въпроси за опазването на културното наследство у нас.

"Всеки предмет, който има археологическа стойност независимо къде, кога и от кого е намерен, принадлежи на държавата. Тоест човекът, който го е намерил, е длъжен да го предостави на най-близкия музей. Това е работа на полицията, евентуално на прокуратурата, които трябва да разследват по какъв начин този саркофаг се е озовал във Варна и то на плажната ивица. Има какво да се направи от страна на съответните органи на властта и трябва да се направи, защото това вероятно не е единичен случай", заяви Александър Минчев, археолог от РИМ-Варна.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Мая Манолова няма да бъде водач на листа за "БСП-Обединена левица...
Източногерманец: Опитахме да избягаме през България, но ахтополск...
Банките ни готвят нова секира!
Огромен интерес на семейните фирми и занаятчиите към наш проект, ...
Това са нетипични признаци на опасна болест
Eто какво предимство дава новата промяна при шофьорските курсове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).