Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ръстът при строителството на жилища в големите градове е около 10%
© Burgas24.bg
Ръстът при строителството на жилища в големите градове е около 10%. Това коментира в студиото на "Добро утро, Европа“ по Еuronews Bulgaria строителният предприемач инж. Георги Шопов.

Най-много на глава от населението се строи в Пловдив, София и Варна, а цените на жилищата ще продължат да растат, докато търсенето е повече от предлагането.

"Най-много на глава от населението в България се строи в Пловдив. Там има огромен бум в жилищното строителство, защото се направиха големи промишлени зони - има производство, има много работни места, населението на града се увеличава и хората имат нужните доходи за покупка на жилище. Това е един сигнал към всички кметове и политици какво трябва да се направи, за да може един град да просперира - да има индустрилани зони, производство и препитание за хората", допълни той.

"В 1989 година, по времето на социализма, нормата за София беше 30 000 жилища на година. Ние сега при най-големите пикове на строителство, постигаме 14-12 000 жилища на строителство“, отбеляза инж. Шопов.

"Жилището е единствената стока икономката, която в продължение на 30 години не спира да расте. За тези години едно жилище е поскъпнало с 3,5 пъти. Не може да ограничим търсенето на жилища. Това го правеше социализма с нечовешки феодални методики - например жителството -  ако си роден в Перник, да не можеш да излезеш от Перник. Може да увеличим предлагането, когато се намали административната тежест, която е чудовищна - 3 години трябват, за да се извади строително разрешение. Ако общината и държавата регулира, територии и гради инфраструктурата, то така ще бъде увеличено предлагането на жилища".

"Ние строим сградата една до друга, просто защото са такива плановете. На една територия се прави план - регулационен и застроителен. На нас ни е трудно да строим така, ние изпълняваме плановете на политиците и градоначалниците. За съжаление гневът на обществото винаги се нахвърля към нас, изпълнителите."

"Не бих казал, че качеството е ниско. Хората, които пътуват по света, го виждат. Смятам, че качеството и сградите, които се правят, са не по-некачествени, дори често са по-качествени от тези в Западна Европа. Кате
горично заставам зад това твърдение“, каза още строителният предприемач.

"Качеството на строителството преди 1989 г. е в пъти по-ниско от сегашното. Влезте в един панелен вход и в един вход на нова жилищна кооперация и ще видите разликите."

"Ние отговаряме на потребностите на обществото. Преди 20 години тристаен апартамент под 110 квадрата, беше нещо немислимо - хората искаха отделно да имат кухня, хол и спални, както и отделно да е банята и тоалетната. Сега тристаен  апартамент над 90 квадрата не може да се продаде, защото са такива възможностите на хората. Нашите доходи отговарят на такава площ. Започваме да живеем все по натясно, но пък изискванията към качеството са много повишени."

"Цените ще продължават да растат, докато търсенето надвишава предлагането. То е вечна стока от първа необходимост. "

"Според математиката е 4 пъти по-рисковано парите да стоят в банка, отколкото да купиш имот "на зелено". В България от 7 работещи банки, една фалира. Има, разбира се, риск да се купи на "зелено", но той трябва да е премерен", завърши предприемачът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Някои хора много им се иска да се сбъдват розовите им сънища... Господина Тошев все още има полюции... Жалко е само за изтърваните възможности градът наистина да се промени към по-добро, за балъците налапали въдицата не ми е жал...те сами са си го избрали...
Aнонимен
преди 7 ч. и 17 мин.
+2
 
 
Един проспериращ град може да предложи много по-високо заплащане от средното за страната, проспериращият град няма пропаднала и счупена инфраструктура, проспериращият град има околовръсно с повече от една лента в посока. Проспериращият град има хубав, удобен и комфортен градски транспорт...мога да продължа до утре. Смятам, че сме всичко друго, но не и проспериращ град.
Aнонимен
преди 7 ч. и 41 мин.
+2
 
 
Нещо позабравиха 2008, когато цените на нещата, които не спират да растат последние 30 години изпопадаха с по 30-40%. Та сега пак нещо такова иде, ама докато има балъци, ще има хора, които да правят пари от тях. Нека се опита да обясни как така сме на път да минем цените в градове като Барселона и Атина.
Aнонимен
преди 9 ч. и 50 мин.
+3
 
 
Строителният измамник Георги Шопов…
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Бойни спортове
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: