Ръст с 43.6% в износа на България за ЕС отчита статистика

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
11:25 / 08.09.2011
452
През периода януари - юни 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 43.6% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 11.6 млрд. лева, сочат данните на Националния статистически институт. Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Дания и Белгия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения. През юни 2011 г. износът за ЕС нараства с 23.1% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - юни 2011 г. се е увеличил с 20.5% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 12.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия.Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Финландия и Португалия.

През юни 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 3.8% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.9 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юни 2011 г. е отрицателно и възлиза на 508.1 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и достига 38.1 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите шест месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", "Химични вещества и продукти" и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", а спад има в сектора "Минерални горива, масла и подобни продукти".

Източник: КРОСС


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).